Klepe

Klepe su bosanski specijalitet i spremaju se na vrlo specifičan način. A evo i kako:

Zamijesiti tvđe tijesto od 500 grama brašna, 1 jajeta, malo soli i vode  i razviti jufku debljine 1-2 mm. 2 luka sitno isjeckati, te izmješati sa 500 grama faširanog mesa, posoliti i pobieriti. Tijesto sjeći na kvadratiće širine oko 5-6 cm i na sredinu svakog staviti malo mesa. Preklopiti tijesto na trokutić i prstima pritisnuti krajeve kako se ne bi razdvajali (Ja uzmem viljušku pa pritisnem malo viljuškom, tako dobijem i dekoraciju). Tako pripremljene klepe ubacivati u ključalu malo posoljenu vodu i kuhati 5-8 min dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi ih iz vode u cjediljku. Pripremiti saft sa zaprškom  (upržiti brašno na masnoći i dodati mljevenu papriku ili paradajz sos, te uliti vodu i začiniti). Klepe servirati u tanjir, te ih posuti zaprškom. Ko voli može posuti dodatno i sa sitno sjeckanim bijelim lukom.

Servirati tople.

 

Twitter prikaz

klepe

 

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s