Lasagna Bolognese

Italijanska kuhinja je ona koja nam je u često slučajeva najbliža, jer njena priprema jednostavna i brza. Lasagna Bolognese je ukusno jelo za koje samo treba isprljati malo više suđa. Evo recepta:

500 grama faširanog mesa ispržiti sa jednom glavicom luka. Kada meso bude isprženo, dodaje mu se oko 250 grama paradaiz pelata i malo ketchupa, te začini, origano, bosiljak, vegeta, so, biber. Po želi je moguće staviti i meksičku chilly papričicu, za one koji vole ljutkasto 🙂

Lasagne tjestenina (ja koristim Barilla jer mi je najbolja, a može i bilo koja druga) se redaju u dublju posudu, i to u tri reda. Zato je potrebno prije kuhanja tjestenine izmjeriti koliko nam je listića potrebno. U prosjeku je to 12 listića tjestenine iz jednog pakovanja. Naravno oni koji vole deblje ili tanje lasagne mogu smanjiti ili povećati količinu. Tjestenina se skuha na standardan način, aldente.

Listiće lasagna redamo na dno posude te preljevamo sosom od mesa i malo beshamel sosa (možete ga sami napraviti ili jednostavno kupiti Brzo&Fino Bechamel vrhnje za kuhanje), te opet pokrijemo listićima lasagna. Redati tako dok ne potrošimo sastojke, te pokriti listićima lasagna. Tako poredane lasagne pospemo ostatkom beshamel sosa i narendamo oko 150 grama žutog sira. Po želji se može dodatno posuti origanom i bosiljkom.

Tako pripremljene lasagne se peku 20 minuta na 180 stepeni, u prethodno zagrijanoj rerni.

Servirati tople 🙂

Twitter prikaz:

LasagnaBolo

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s