Bosanski lonac

Bosanski lonac je starinsko jelo, koje se pravilo od onoga što se nađe u kući. Kroz historiju se spremao u skromnijem izdanju nego danas.  Kako napraviti Bosanski lonac: 

Jednu glavicu kupusa isječi na veće komade. 3 mrkve i 1 korjen peršuna isječi na prutiće. Malo celera i 2 glavice luka isječi na kockice. 2 paradaiza oguliti i isječi na kockice. 1kg junetine isječi na kockice, prethodno odstraniti žilice. 5-6 krompira takođe narezati na kocke srednje veličine. Od začina pripremiti malo vegete, 2 češnja češnjaka, so, biber, mljevenu papriku, lovorov list i malo ulja. U dublju zdjelu redajte jedan dio povrća, a zatim meso. Preko toga pospite začinima, i onda dodajte još jedan red povrća te opet začinite. Naspite vode, ali samo 1/3 posude. Stavite da prokuha, i zatim smanjite vatru, i pustite da se lagano krčka, povremeno proteresajući šerpu.

Servirati toplo.

Twitter prikaz:

BosLonac

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s