Uštipci

Obično se prave za doručak, najčešće vikendom, jer jedino tada imamo vremena da im se posvetimo. Jednostavna priprema i jako ukusna, pogotovo za one koji su navikli ili su poželjeli maminu kuhinju. Evo recepta: 

Pomješajte 2 cijela jaja sa 1,5 decilitrom jogurta. Polako dodajite 400 grama brašna kojeg ste prethodno izmješali sa jednom kesicom praška za pecivo. Treba da dobijete polutečnu smjesu, malo gušću nego za palačinke. U dublju tavu (ja koristim wok) zagrijte dosta ulja, jer se uštipci prže u dubokom ulju. Supenom kašikom dodajite smjesu u ulje, ako vam se čine malešni, dodajte dvije supene kašike na isto mjesto (ja koristim veću kašiku za salatu, tako da mi uštipci budu veličine dlana). Vrlo je važno da nakon što se ulje ugrije, a prije samog pečenje, smanjite vatru, kako vam uštipci ne bi izgorili. Dovoljno je oko 1,3 minute da se prže sa obje strane (dakle dok ne porumene). Izvaditi ih iz ulja na ubrus, kako bi upio masnoću. Serviraju se topli uz pavlaku, suđuku, sir, ajvar… po željama. Budući da u smjesi nema ni soli ni šećera, odlično idu i u slatkoj i u slanoj varijanti.

 

Twitter prikaz:

Ustipci

 

 

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s