Buredžici

Buredžici su izvedenica od bureka (pita sa faširanim mesom) a najpoznatiji su u Sarajevu. Buredžici su od jufke i faširanog mesa napravljeni paketići, koji se nakon pečenja posipaju jogurtom (i bijelim lukom ko voli) te se serviraju uz jogurt. Evo i recepta: 

500 grama faširanog/mljevenog mesa (ja zamolim u mesari da mi dva puta isfaširaju, jer bud sitnije i ljepše) izmješati u dublju posudu sa jednom glavicom luka, kojeg ste prethodno dobro sitno nasjeckali. Dodati soli i bibera (ja stavim malo više bibera jer volim da bude ljutkasto). Jufku možete sami napraviti, a možete kupiti i gotovu (ja koristim Sprind jufke za pite, jer su mi nekako najmekše i ne suše se brzo). Jufka se razmota, malo pomasti (uljem) i onda se na svaki centimetar reda malo mesa (otprilike količina koja bi stala u jednu čajnu kašiku). Potom se jufka zamota i reže se nožem između komadića mesa (postoji mnogo načina motanja, meni je ovaj najjednostavniji, ali može se jufka prvo izrezati na kocke 4×4, pa staviti meso na sredinu i preklapajući čoškove preko mesa, dobiti paketiće). Napravljene paketiće redate u pleh koji je prethodno namašćen uljem. Kada poredate sve paketiće u pleh polijte ih masnoćom tanko, da ne budu premasni. Staviti u prethodno ugrijanu rernu i peći 30 minuta na 180 stepeni. Kada su pečeni, još dok su vreli, politi ih jogurtom, te servirati.

 

Twitter prikaz:

 

Buredzici

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s