Navika kao beskrajno zadovoljstvo

Subota je dan kada se ne radi. Mnoge žene ustanu rano ujutro kako bi što prije otišle na pijacu i namirile svoje frižidere za nadolazeću sedmicu. Nisam od tih ranoranilaca, ali obavezno odem da obavim taj subotnji ritual.

Moja mama i ja pored subotnje nabavke namirnica za narednu sedmicu, volimo veći dio subote da provedemo zajedno.

Nakon prve jutarnje kafe i doručka, spremimo se i odemo u čaršiju obavljati subotnje obaveze. Kada se spustimo iz ovo naše malo brdo do Baščaršije, svijet dobiva novu dimenziju. Ljudi hodaju užurbano kako bi sve stigli obaviti, djeca hrane golubove, dede i nane piju kafu kod Sulje u Tunelu, kazandžije već lupkaju svojim čekićima, iz čevabdžinica, buregdžinica i aščinica se šire mirisi starih bosanskih jela i sarajevskih čevapa …  Mirisi kakve svijet može samo zamisliti.

Mama i ja imamo ritual: prošetamo kroz Sarače, sretnemo poneko poznato nasmijano lice, progovorimo koju, i krećemo ka našem odredištu, kafani Michele u samom centru grada, odmah pokraj Ekonomskog fakulteta. Kafana koja nam je prirasla srcu i nemoguće ju je zaobići subotom.

wp_20140614_002

 

Kada dođemo u Michele samo sjednemo, jer uvijek nasmijani i dobro rapoloženi momci koji tamo rade, već znaju šta da donesu: dvije produžene kafe u velike šolje, dvije čaše vode, po mogućnosti veće i jednu Michele tortu sa dvije viljuške. Zašto dvije viljuške? Pa torta je bomba u svakom smislu te riječi pa je nemoguće da je jedna osoba sama cijelu pojede.

WP_20140614_003

 

Pričamo mama i ja uživamo u toploj kafi i ukusnim zalogajima. Čokolada u kombinaciji sa trešnjama godi našim nepcima, pa ponekad i ostanemo bez riječi, pokušavajući što duže zadržati taj savršeni ukus u ustima.

Nisam ljubitelj slatka, ali sam rekla, na dan kada se budem udavala, ova torta će se jesti. Stajat će kao simbol perioda života u kojem sam odrasla, spoznala svijet koji me okružuje i zaokružila jedan dio svog života.

 

WP_20140614_009

Svako ima neke svoje navike, bile one sitne ili krupne. Moja najveća navika je subotnja kafa i Michele torta sa mamom oko 11 sati.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s