Mjesec Ramazan i neizostavna topa

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, što znači suzdržavanje od jela i pića, seksualnog odnosa, loših riječi i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Posti se od zore pa sve do zalaska sunca. Iftar je večernji obrok tokom ramazana, odnosno objed koji se uzima u prvi sumrak, neposredno nakon zalaska sunca. Iftarom se završava dan posta, a najčešće se obavlja prije obavljanja večernje molitve, akšam-namaza.

Ramazan u Sarajevu ima svoju posebnu čar, a na trpezama Sarajlija u trenucima kada se pale kandilji na munarama desetaka džamija širom bh. prijestolnice je i topa, jelo koje mnoge vjernike asocira na lijepe dane posta. Topa ili rastop predstavlja čimbur od jaja i kajmaka, a servira se prije čorbe (kao prvo jelo) za ramazanskih večera. Naziv topa dolazi vjerovatno od topiti (kajmak). Nakon hurme i vode slijedi topa bez koje Sarajlije ne mogu zamisliti iftar.

Topa je dio tradicije Sarajeva. Uvijek se servira u toplom tanjiru i jede dok je topla. Umakanje rukama je također tipično za Sarajevo, ne koriste se kašike i viljuške.

U mojoj kući topa je glavno jelo u vrijeme Ramazana. Iako se spremi dosta drugih jela, kao što i tradicija nalaže, topa je ipak ta koja daje čar cijelokupnom iftaru. Brat ili ja odemo do obližnje pekare kupiti vruće somune, a mama se bavi pripremom tope. Kada se svi okupimo oko stola, nakon hurmi i vode/limunade slijedi topa. Dok ju jedemo svi šutimo i umačemo prstima vrući somun u toplu topu i uživamo u ukusima.

Ukoliko i vi želite da doživite topu, evo recepta pa se zabavite.

U tavu stavite komad putera te dodajte mladog sira i milerama. Potom dodajte kajmaka, žutog sira, dimljenog sira i svih sireva po želji. Stavite na laganu vatru i sačekajte da se malo otope te polijte umućenim jajetom i pecite još 4 minute. Posolite i pobiberite te servirajte toplu topu.

Twitter prikaz:   topa Prijatno!

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s