Pasta di Cacao

Italijani su uvijek znali kako da zadovolje kulinarsku maštu, ali sa čokoladnom pastom su iznenadili cijeli svijet. U našim krajevima čokoladna pasta ili Pasta di Cacao i nije poznata, ali vrijedi isprobati napraviti ali i pojesti. 

Ja sam se malo igrala u kuhinji, pa sam napravila čoko-pastu. Ukusna jeste, sama onako za sebe, a kakva je u kombinacijama još nisam probala. 

Prije svega je potrebno da odvojite vrijeme za pravljenje čoko-paste, jer je u BiH nema kupiti gotove, tako da ju morate sami napraviti. 😦

 

coko

Kako se pravi Čoko-pasta? 

Pomiješajte 2,5 šolje brašna sa četvrtinom šolje kakao pudera i četvrtinom šolje šećera u prahu te prstohvatom soli. Sve ovo možete raditi u dubokoj zdjeli ili na radnoj površini (ja preferiram radnu površinu, jer je kasnije lakše). Napravite “rupu” u brašnu te u nju puknite 3 velika jaja te dodajte čajnu kašiku sirupa od čokolade i čajnu kašiku ekstrakta vanilije. Lagano viljuškom miješajte tečne sastojke, a postepeno umiješajte pomalo brašna. Kad se smjesta počne sjedinjavati koristite ruke u dalje miješanje. Ukoliko je tijesto presuho dodajte malo vode, a ukoliko je ljepljivo dodajte još malo brašna. Mijesite oko 8 minuta, pa tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta da se odmori. Izvadite tijesto iz frižidera te ga razvaljajte na tanko (ukoliko imate mašinu za pastu još bolje – onda samo izrežite tijesto na 4 dijela i dio po dio valjajte kroz mašinu do željene debljine). Nožem (ukoliko nemate mašinu za rezanje) režite trake debljine 1 cm te ih redajte na papir za pečenje svaku za sebe da se osuše (ja uzmem drveni ofinger pa ih “objesim” 🙂 )

21

 

Čoko-pasta je spremna! Ukoliko je želite odmah dalje pripremati, odnosno servirati sa voćem ili sladoledom, potrebno ju je skuhati 2-3 min. Ne zaboravite – svježa pasta, napravljena kod kuće je jako mekana i ne treba joj puno vremena da se skuha.

Ukoliko ipak želite servirati neki drugi dan, pastu je moguće zalediti, tako da je dugotrajna ili ukoliko je imate namjeru upotrijebiti sutradan, onda ju jednostavno čuvajte u papirnoj vrećici na hladnom mjestu.

Uživajte u pravljenju nečeg novog i iznenadite svoje najmilije ukućane 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s