Gurmansko putovanje po Italiji

Svi znaju da tjestenina i mediteranska hrana predstavljaju srce italijanske kuhinje a onima koji jedu pruža ljubav prema hrani i samoj zemlji. Tjestenina uvijek voli društvo, a to se društvo ogleda kroz umake.

Italijanske regije poznate su po pojedinim umacima i vrstama tjestenine. Tako najpoznatiji pesto Genovese dolazi iz Ligurie, sa sjeverozapada Italije, a pravi se od svježeg bosiljka,  bijelog luka i maslinovog ulja. Obično se servira uz tjesteninu Trofie Liguri.

 

pesto_genovese

Pokrajina Emilia-Romagna poznata je po gradu Bologni, u kojem se nalazi najstariji univerzitet na svijetu. Iz ove pokrajine dolaze nam poznati Cannelloni i Lasagne, ali i Tagliatelle sa različitim aromama.

Iz Toscane nam dolaze Fettuccine, koje se najčešće serviraju sa tikvicama, a kombinuju se i sa umacima od ribe i povrća. Osim Fettuccina iz Toscane nam dolaze i Pappardelle, čije ime dolazi od glagola “pappare” što znači “jesti sa veseljem i užitkom”.

fettuccine

 

U glavnom gradu Italije, Rimu, najzastupljenije su Penne, a najpoznatije su Penne Tricolore – Penne u tri boje. Odlične su za salate, a naročito onda kada želite impresionirati goste.

penne-tricolore

 

 

Još iz perioda starih Rimljana se smatra da “svi putevi vode u Rim” zbog čega je Rim kroz historiju postao sjedištem Katoličke crkve, ali i nezaobilaznom turističkom atrakcijom.

 

coloseum

Za regiju Napoli su karakteristične Mafaldine paste, koje su posvećene princezi Mafaldi od Savoya, a idealne su za složena jela i kreativno kuhanje.

Sa Sicilije nam dolaze Casarecce, čije ime vodi od riječi “domaći” u smislu da se one prave kod kuće i da imaju ukus prave domaće tjestenine. Serviraju se uz razne umake, a jedan od njih, Pesto Calabrese ili ljuti sos dolazi iz Calabrie, pa ko voli ljuto neka izvoli.

 

pesto-calabrese

Italijanska kuhinja nam se svima bliska i sve je jako volimo, pa nije teško isprobati i neke nove kombinacije, koje ne koristimo tako često.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s