Uradi sam: Pesto i paradaiz sos

Nekako uvijek kad hoćemo da iznenadimo svoj želudac nekim neobičnim sastojcima, posežemo za gotovim sosovima na policama marketa. Zašto se malo ne potrudimo i ne napravimo sami svoj sos. Tako je jednostavno, a evo i recepata za pesto i paradaiz sos: 

 

Pesto 

Sitno sjeckani bosiljak i peršun pomješajte sa 2 gnječena čehna bijelog luka, te dodajte malo origana i parmezana i napravite finu smjesu sa malo maslinovog ulja. Začine poput soli i bibera možete staviti po želji, ali i ne morate, jer ono što budete jeli sa pestom možete začiniti. Spreman pesto sos može stajati u teglici u frižideru do oko 20ak dana a da bude jednako dobar kao i prvog dana. Ne preporučuje se da se koristi duže, tako da znate da ne pravite velike količine.

Twitter prikaz:

 

pesto

Paradaiz sos

U bašti imam nešto malo paradaiza tokom godine, tako da ga uberem i skuham i od njega pravim paradaiz sos, ali može se koristiti i paradaiz pelat, samo je bitno da se sami komadi paradaiza dobro izgnječe. U paradaiz ubacite origano, bosiljak, 2 čehna bijelog luka, zgnječena ili sitno sjeckana, te malo maslinovog ulja i ketchupa. Začini poput soli i bibera se mogu dodati po želji. Sos možete čuvati u frižideru do 5-7 dana, jer ipak paradaiz je brzo kvarljiv.

 

Twitter prikaz:

 

tomsos

Uživajte u pravljenju domaćih sosova, jer ipak, tek tada znamo šta jedemo!

 

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s