Sarajevski iftarski adeti

Adet je riječ turskog porijekla, a znači običaj, navika ili tradicija. Svaki dio Bosne i Hercegovine ima svoje adete, ali meni je ovaj sarajevski blizak i najljepši. Nedavno sam bila pozvana na iftar koji je obilovao sarajevskim adetima.

Pripremila su se razna jela, neizostavna topa, vrući somuni, dolme, pite, meso i sve nešto lijepo.

somun

 

Sarajevski je adet da se jela serviraju u sahane, starinske namjenske tanjire sa poklopcem napravljene od emajla sa posebno ručno rađenom dekoracijom.

fotor_WP_20140712_001

Kako na iftar, odnosno prekid posta, dolaze mnogi članovi porodice i prijatelji, pravi se velika količina različitih jela. Prije svega se post prekida hurmom i limunadom. Nakon toga se servira topa uz vruće somune, posute ćurekotom (neki ga nazivaju i crni susam). Poslije tope servira se supa. Veliki broj domaćica pravi domaću iskuhanu teleću ili pileću supu, a često se pravi i poznata Begova čorba. Nakon što se organizam ugrije od tope i supe, serviraju se dolme – punjene paprike, tikvice, paradaiz, sarma, zatim sogandolma – punjeni luk, bamnja, jela od mesa, krompira i riže.

fotor_WP_20140712_006(2)

 

Sarma: Listovi japraka ili loze se operu i filuju nadjevom od faširanog mesa te kuhaju na laganoj vatri u dosta vode, sa začinima. Kada je jelo skuhano servira se u sahan i pospe sa pavlakom.

fotor_WP_20140712_001(2)

 

Šarena dolma: Zove se šarena jer se pored paprika filuju i tikvice i paradaiz. Postupak je sličan kao i kod Sarme. Paprike i paradaiz se izdube i filuju se mljevenim mesom sa začinima, a tikvice se narežu na veće komade, izdubi im se sredina te se i one filuju istim nadjevom. Sve zajedno se kuha u dubokoj šerpi sa dosta vode. Kada je jelo gotovo servira se u sahan.

fotor_WP_20140712_006(1)

 

Sogandolma je punjeni luk. Glavice luka se razdvoje, znači svaki sloj luka za sebe i filuje se nadjevom od mljevenog mesa za začinima. Kuha se u dosta vode. Kada jelo bude gotovo postane mekano, te se servira u sahan i pospe sa pavlakom i malo se “cvrkne” (u manjoj zdjelici se istopi puter u koji se doda malo aleve paprike, te se s tom smjesom jelo cvrkne).

Bamnja ima specijalan način pripreme. Prije svega kako bi postala meka, kuha se u vodi sa sirćetom, te se kasnije prelazi na dalju pripremu uz komadiće mesa, saft i začine. Po želji se u jelo mogu ubaciti i komadići krompira, ali najčešće ne.

fotor_WP_20140712_006(3)

Uz sve dolme, za iftar se servira i sitni čevap. Sitno sjeckano teleće meso sa komadićima mrkve se kuha oko 3 sata na laganoj vatri. Nane bi rekle “da se samo ispihtija” odnosno skuha samo sa sobom i postane mekano.

fotor_WP_20140712_001(1)

 

Obavezan dio iftarske sofre i adeta je zapečeno meso. Neko će meso zapeči sa krompirom, neko sa rižom, a neko će napraviti obje kombinacije, kako bi gosti mogli izabrati šta da jedu.

 

Nakon toplih kuhanih jela ili jela na kašiku, dolaze pite, obično burek, zeljanica i sirnica, te slatko, obično zaliveno kao hurmašice, pituljice ili tulumbe, naravno sve domaće pravljeno.

pite

Kako se svaki ručak, u ovom slučaju iftar završi, odabir je po želji. Najčešće se nakon slatka servira kafa i neko voće.

bosanska-kafa

Gosti se raziđu sretni i veseli i kreću na večernju molitvu u mahalske džamije.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s