Čokoladno čudo

Kad nam se jede nešto slatko, poželimo da pri ruci imamo tonu čokolade koju ćemo odmah pojesti. Međutim to nije dobro za naš organizam. Ponekad je dobro pojesti nešto slatko, a ja imam savršeno rješenje za to. Zove se čokoladno čudo, lagano je za napraviti, a evo i recepta: 

Umutite 4 žumanca sa 100 grama šećera (ja stavljam šećer u prahu jer se ljepše umuti, ali i kristalni je ok) te dodajte 200 grama istopljenog maslaca (ja koristim Zvjezda stolni margarin) i 100 grama istopljene čokolade za kuhanje. U drugu posudu izmješajte 75 grama brašna sa jednom kesicom praška za pecivo, te lagano dodajite mješajući u smjesu sa žumancima. Pjenasto umutite 4 bjelanca, te lagano špatulom kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu ih umješajte u smjesu sa žumancima. Izlijte smjesu u kalup za torte (ja stavim papir za pečenje kako bi kasnije lakše izvadila iz kalupa) i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta (mojoj rerni treba 20 minuta, a vi vašu rernu već znate. Ukoliko niste sigurni je li vam biskvit pečen, provjerite čačkalicom).

Dok se biskvit peče zagrijte 500 grama slatkog vrnja i u njemu otopite 200 grama čokolade za kuhanje. Kada je biskvit pečen, pustite ga 5 inuta da se ohladi te lagano i postepeno prelijte sa istopljenom čokoladom i slatkim vrhnjem. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim ubacite u fižider kako bi se čokolada stisla (otprilike joj treba da odstoji u frižideru preko noći). Izvadite tortu iz kalupa i servirajte hladnu.

 

Twitter prikaz:

cokoladnoCudo

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s