Na jubilarni 20. #SFF blogeri nisu dobrodošli

Hrana je u online svijetu u posljednje vrijeme postala jako popularna. Tako se širom svijeta javlja sve veći broj #FoodBlog i blogera. Rekordan broj postiže i naš region, ali u BIH je broj #Foodbloger mali, a njemu pripadam i ja.

Kao FoodBloger učestvujem na mnogim konferencijama i festivalima posvećenim hrani ali i drugoj tematici. Pratim dešavanja u svijetu hrane, dobrih namirnica itd, te na taj način pokušavam ostatku zajednice prenijeti dio atmosfere koju ne mogu okuse, a možda bi voljeli.

Kako dolazim iz Sarajeva, pratim njegov prestižni Sarajevo Film Festival koji je jako popularan, kako kod nas tako i u regionu i svijetu.

images

Prve godine kada sam počela da pratim #Food scenu #SFFa bila sam oduševljenja. Lijepo organizovani festivalski doručak za posjetitetlje sa bogatom trpezom, odlične press večere uz roštilj, voće i neke specijalne grickalice… Sponzora široke ruke malo more.

Kako su godine prolazile tako je moj ukupni dojam o festivalu padao sve niže i niže. Nije više bilo one bogate trpeze, nije više bilo one ljubaznosti i profesionalnosti prema novinarima, blogerima i svima koji festival prate ne iz interesa, nego zato da bi djelić atmosfere prenijeli i drugima.

Da je #SFF postao jako loš pokazuje i to da lokacije na kojima su se odvijali neki after party više ne izlaze u susret ovom “prestižnom” festivalu te mu ne ustupaju svoje prostorije kako bi se drugi mogli najedati i napijati, a onima srednje ili nisko rangiranim neophodno je zabraniti pristup na sve moguće načine. Čak i na način da im novinari, blogeri i sl ne mogu čak ni preko teksta ili slike prenijeti iskustvo, doživljaj. To zadovoljstvo je 20. jubilarni #SFF i njegova ekipa i meni uskratio ove godine. Nakon 15 godina stalnog praćenja SFFa i 7 godina aktivnog učešća u skoro svim događajima, kao i veoma pozitivnog mišljenja o festivalu i ljudima koji tamo rade, ja dobijem odbijenicu za akreditaciju.

Pitam se šta stoji iza toga? Znamo svi da je #SFF politički orijentisan, ali da li se i novinari i blogeri primaju samo ako su politički istomišljenici? Da li će jedan “prestižni” svjetski poznati festival tako nisko pasti, da pored toga što kao fol nema para za bolje i kvalitetnije organizovanje festivala, još će i publiku birati po političkom opredjeljenju?

1005239_459170630846761_1799665113_n

 

Jako sam razočarana onim što se dešava u mom gradu i onim što je politika načinila od #SFFa.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s