Oaza mira: Vukov Konak

Nedavno smo proveli lijep subotnji dan na izletištu nedaleko od Sarajeva. Nakon vožnje kroz prigradska sela i crnogoričnu šumu, došli smo do natpisa “Vukov Konak”.

VukovKonak

Odavno o Vukokovom Konaku čitam na interentu. Pronašla sam njihov Facebook page kao i web, pa mi se svidjelo kako ambijent izgleda. Mogla sam da zaključim da je u pitanju Oaza Mira i Tišine.

Kad smo stigli, vrlo ljubazni čiko nas je jako lijepo ugostio i ponudio nam da nam pokaže okolinu. U glavnoj kući nalazi se kuhinja, restoranski dio i par soba za spavanje. Odmah do nalazi se izvorište prirodne vode i mala štala u kojoj spavaju koze. Iza se nalazi prostor na kojem borave magarci, a ima i mali cuko, šarplaninac.

Sve što se u Vukovom Konaku spremi je prirodno: od heljdinog brašna, do šumskih gljiva, domaće divljači… Predivno #EkoFood za kojom svi žudimo, bez GMO dodataka.

Sjeli smo, naručili uštipke i kafu, pravu bosansku, te čekali uz lagani povjetarac da uštipci budu gotovi.

ustipci

 

Uštipci stigoše, a ono oni od heljdinog brašna napravljeni na maslinovom ulju, uz zajednicu (mješavinu mladog sira i milerama – sve od onih koza i njihovog mlijeka napravljeno). Ukusi o kakvim se ne treba raspravljati.

Saznali smo kasnije da u Vukov Konak možete doći i donijeti svoje meso i roštiljati, ali naravno zbog reda morate naručiti piće i salatu, jer ipak nije riječ o nekoj samoposluzi. Takođe, ukoliko u posjetu dolazi više osoba i želite da jedete nešto čemu treba vremena da se napravi, nazovete ranije i rezervišete, tako da kada stignete hrana vas čeka spremna.

VukovKonak2

 

Ovdje će uživati i staro i mlado, i čovjek i pas i mačka, i dijete i bilo ko da dođe. Jer ovdje ćete naći ono što u gradu nema: Tišina.

Max

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s