Kako sačuvati začinsko bilje za zimske dane

Zima nam se bliži, jesen ćemo izgleda preskočiti, a ljeta kao i da nije ni bilo. Nadam se da je nekima koji vole da uzgajaju začinsko bilje, makar mali dio uspio i narastao dovoljno da se makar može sačuvati za zimu. 

Mnogi su me pitali šta radim sa svojim biljkama zimi, pa s tim u vezi, kroz ovaj post ću i da odgovorim na to pitanje i da napišem na koji način to radim. 

Kako bih cijelu godinu jela domaće začinsko bilje, ja ga ili sušim, ili kiselim, ili konzerviram na neki način. Uzgajam ono što najviše koristim, a to je mexički chili, bosiljak (dvije vrste), ruzmarin i mentu. Sad ćete se pitati zašto dvije vste bosiljka: jedna vrsta ima sitne listiće pa ne moram da ih sjeckam u hranu, tako ne gube svoj kvalitet, a druga je vrsta više dekorativnog karaktera. Ima duge špicaste listove koje najčešće koristim kako bih dekorisala salate i dipove.

Kako sačuvati bosiljak i ruzmarin?

Prije svega postoje dva načina čuvanja bosiljka i ruzmarina za zimnicu. Prvi način je sušenje biljkica, a drugi je neka vrsta konzerviranja.

suseno bilje

Da biste osušili bosiljak, ruzmarin ili mentu čak, sve što je potrebno jeste da najprije napravite paketiće, tako što ćete nekoliko stabljika biljke skupiti u jedan buketić i povezati ga sa malo konopca, te tako okačiti štipaljkom na neki štrik i to naopačke, kako bi se osušilo. Ukoliko nemate štrik buketiće možete okačiti i na poklopac od šporeta. A ako vam je i to mrsko, onda svježe biljke nasjeckajte i prostrite na papirnu podlogu te ostavite na ravnoj površini da se suši.

zacinske kockice

Drugi način čuvanja začinskog bilja je neki način konzerviranja. Sitno nasjeckate začinsko bilje te ga poredate u modlu za led. Ja koristim silikonske modle, ali svake druge će dobro doći. Bilje prelijte maslinovim uljem pomješanim sa malo istopljenog putera. Zaledite, a potom vadite kocke iz kalupa, redajte ih u plastičnu kesicu, te čuvajte u zamrzivaču i do 3 mjeseca.

Ovako to izgleda:

kockice

 

Ovaj način čuvanja začinskog bilja mi je najbolji, zato jer kad nešto kuham, onda imam odmah pripremljenu i masnoću i začine. 🙂

 

Kako sušiti chili? 

chili

Chili ima najlakši postupak za sušenje. Jednostavno uzmete iglu sa većom ušicom, te kroz nju provučete tanji konop ili deblji konac i nanižete stabljike chilija. Ovako poredan chili možete okačiti bilo gdje, meni mali dio stoji u kuhinji kao dekoracija prostora 🙂

 

Kako sačuvati mentu? 

Ranije sam rekla da mentu možete jednostavno osušiti poput bosiljka i ruzmarina. Mentu je takođe moguće zalediti. Listiće mente, cijele, stavite u modlu za led i zalijte vodom. Zaledite i čuvajte u zamrzivaču. Ovako pripremljenu mentu možete koristiti za Caipirinu ili Mojito, a ukoliko je služite u hrani jednostavno je odledite.

 

Nadam se da su savjeti pomogli i da će koristiti. Sačuvajte svoje začinsko bilje na najjednostavniji način.

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s