Kako se jede u nekim krajevima BiH – Posavina

Svi znamo za jela koja krase bosanskohercegovačku kuhinju, jela koja uglavnom potiču još iz turskog perioda na ovim područjima. Iako su jela na prostoru BiH uglavnom ista, svaka regija ima neke svoje dodatke. Da li da se radi o malo drugačijem načinu pripreme, ili začinu koji se dodaje ili ne, ili pak postoje jela karakteristična za regiju ili grad zbog nekoga ili nečega što karakteriše to podneblje.

Poznata Begova čorba je jelo koje je poznato na teritoriji cijele BiH, stvar razlike je u načinu pripreme i serviranja. Tako se na primjer begova čorba u Gradačcu servira u zemljanu posudu, kako bi se održala toplota, te se servira sa malo pavlake, radi dekoracije. begova.gradacac Begova čorba djeluje kao jako komplikovano jelo za napraviti. Ustvari je samo stvar vremena kuhanja. Za njenu pripremu potrebna je piletina, mrkva, celer, peršun, bamija i začini. Svi se sastojci narežu na kocke te se iskuhaju dok piletina ne omekša. Nakon toga se piletina izvadi, a povrće se izmiksa u krem supu. Po želji se u krem supu može dodati sitno sjeckana mrkva. Nakon toga se piletina nakomada i vrati u supu, pusti se da proključa, te se ubaci tarhana ili riža. Nakon što se sve zajedno skuha na laganoj vatri, čorba se može servirati i najukusnija je uz crnu zemičku 🙂 Osim tradicionalnih jela, ono što mi je “zapalo za oko” je jelo naziva “Bodež Muje Hrnjice” u Velikoj Kladuši. Mujo Hrnjica je bio veliki heroj, narodni junak i kladuški aga, čije se ime i danas cijeni i poštuje. Mujo je jahao konja, za kojeg se vjeruje da je letio i nosio bodež, kojim je ubijao neprijatelje. Zbog historije i Mujinih zasluga jelo je dobilo ime “Bodež Muje Hrnjice”, a ustvari se radi o telećem ražnjiću, većih dimenzija 🙂 BodezMujeHrnjice Servira se kao na slici, a ukusa i pravljenja je standardne recepture. Teleće meso nasječeno na komade, poredano na metalni “bodež” pečeno na roštilju. BiH ima dosta predjela u kojima se mogu naći karakteristična jela. O tome ću i dalje pisati i istraživati, jer uvijek je bitno upoznati prvo svoju zemlju, da bi istraživao okolne. Prijatno vam i Uzdravlje!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Živim/Radim/Putujem i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s