Angry Birds prošetale Sarajevom

Angry Birds su poznata igrica kako za smartphones, tako i za tablete, kompjutere i igraće konzole. Rodile su se u Finskoj, a bore se protiv svinja koje su im ukrale jaja. Angry Birds su postale poznate i popularne širom svijeta, pa se tako počelo proizvoditi sve i svašta na temu samih ptičica. Tako sam i ja nedavno na E-Bay kupila kalupe za keksiće u oblicima nekih ptičica. Moje ptičice i ja smo jedno sunčano i toplo oktobarsko jutro prošetale Sarajevom. 🙂 

sebilj

Prva stanica za slikanje bio nam je Sebilj. Sebilj je arapska riječ u značenju “put”, označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija tasom zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

Sebilj na Baščaršiji je jedini objekat te vrste u Sarajevu, izgrađen 1891. godine, po nacrtu češkog arhitekte Aleksandra Viteka. Sebilj, kojeg je podigao 1754. godine bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica, izgorio je u požaru 1852. godine, a nalazio se nešto niže od današnjeg.

Potom smo otišli i do mjesta gdje se spajaju Istok i Zapad. Mjesto koje je ne tako davno obilježeno, ali po arhitekturi u tom dijelu se jasno može raspoznati koji je dio izgrađen za vrijeme čije vladavine na ovim područjima.

Istok.vs.Zapad

Nakon što smo moje ptičice i ja zagazile u “austro-ugarski” dio Sarajeva prvi monument koji nas je dočekao je sarajevska Katedrala.

Katedrala

Katedrala Srca Isusova je rimokatolička katedrala u Sarajevu sagrađena 1889. godine. Projekat za izgradnju Katedrale uradio je Josip Vancaš kombinujući elemente romanike i gotike i tako stvorio sintezu po kojoj se ovaj objekat izdvaja od ostalih te vrste. Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnjeg janjičarskog logora gdje je austro-ugarska uprava namjeravala sagraditi gradsku tržnicu. Trg ispred Katedrale nosi naziv fra Grge Martića i na njemu se planira sagraditi spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II, koji je posjetio Sarajevo 1997. godine.

Tu smo se moje ptičice i ja zaustavile i pošto smo kasnile na posao, put smo morale nastaviti tramvajem. Ali smo se dogovorile da ćemo jedne prilike, kada jutro opet bude sunčano, ponovo prošetati Sarajevom i upoznavati i ostale građevine koje krase ovaj grad.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s