Putovanje kroz mađarsku kuhinju

Budimpešta – glavni grad Mađarske – nastala ujedinjavanjem dva mala grada, brdovitog Budima i ravne Pešte. Grad pun historijskih znamenitosti, radosnih ljudi i dobre hrane. Posjetih je za doček nove 2015 godine i prošetah njenim trgovima, ulicama, te obiđoh ljepote poput Trga heroja, Budimskog dvorca, Parlamenta, Vaci utca, Tržnice… 

budapest

Pored historijskih znamenitosti i širine ulica i trgova, u ponudi Budimpešte je i jako dobra, jeftina i ukusna hrana, kako tradicionalna tako i moderna.

Najpoznatije mađarsko jelo je Goulash, koji se pravi od govedine, mrkve, celera, mađarske paprike, luka i paradaiza. Po nekim receptima dodaje se krompir ili specijalna pasta. To je zbog toga što se kroz historiju autentičnost samog jela izgubila i svako tvrdi da pravi tradicionalni Goulash, ali je ostala nepoznanica originalnog recepta.

goulash

 

Goulash se servira u metalnim šerpicama, dok je još vruć uz domaći hljeb i čašu piva. Ljeti, kada su velike vrućine jelo rashlađuje, dok zimi grije, tako da kada izađete van restorana ne osjetite ugodnih -12 stepeni. Mađarski Goulash može se pojesti na skoro svakom čošku Budimpešte, a raspon cijena je od 600 do 1200 mađarskih forinti, što je jednako 2 – 4 eura. Mnogi mađari će vam reći da je goulash od 2 eura jednako ukusan i kvalitetan kao i onaj od 4 eura, tako da jednostavno nije bitno gdje sjedite, da li u luksuznom restoranu ili nekoj usputnoj konobi, uvijek ćete pojesti ono što je jednako kvalitetno.

Osim Goulasha u Budimpešti je poznata i StreetFood. Na poznatoj tržnici možete pojesti Langos – mađarski prženi hljeb, koji se ponekad naziva i mađarska pizza. Pravi se od kropmira, brašna, germe, mlijeka, ulja i začina. Prži se u dubokom ulju i servira sa raznim dodacima po željama. langos

Na ulicama Budimpešte vrlo ćete često naići i na Kürtőskalács, tjesto umotano oko debele oklagije i umočeno u šećer te pečeno na žaru, kao ražanj. Nakon pečenja umače se u arome poput vanilije, cimeta, čokolade, šećera i sl. Sama metoda pravljenja je jednostavna. 

kurtoskalacs

Budimpešta ima i svoj lanac brze hrane Jack's Burger. Široka paleta hamburgera, sendviča, sa pomfritom i pićem.

JacksBurger

Osim tradicionalne mađarske kuhinje, u blizini crkve sv, Stefana može se naći mala Gelatteria, koja ima najpozitivnije recenzije. Tamo prave domaći sladoled te ga u kornet serviraju u obliku ruže. Ja sam probala kombinaciju crne čokolade i bijele čokolade sa lavandom. Sladoled je stvarno preukusan i predivno serviran, a i sama usluga je vrlo fina.

gelatteria

Ako vam je usput posjetite Budimpeštu, nećete se pokajati, ali obavezno obiđite gradsku tržnicu.

trznica

Vašar svega i svačega. Ovdje možete kupiti voće, povrće, meso i mesne prerađevine, ribu, mliječne proizvode ali i suvenire te probati mađarski street food – sve na tri nivoa i na jako puno kvadrata (otprilike vam treba nekih 3 sata vremena da sve lijepo obiđete).

 

Do slijedećeg putovanja ostajte mi zdravo i veselo!

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s