Samo je Burek pitac

Börek potječe iz turske kuhinje. Börek je turska riječ ne samo za ovo, nego i za ostala jela od tijesta. Ime može dolaziti od turske riječi bur (savijati); slično kao i u bosanskom, gdje riječi savijača (od savijati) i gibanica također opisuju određeno slojevito jelo od tijesta, ili možda od perzijske riječi būrek. Evo recepta: 

Pomiješajte 1 kilogram faširanog mesa, sa 1 glavicom sitno sjeckanog crnog luka i začinima, so i biber. Razdvojite jufku (u novije doba, nemamo vremena praviti domaću jufku, tako da ja koristim gotovu) te ju malo pomastite uljem. Redajte na dužu stranu jufke meso cijelom dužinom i rolajte. Zarolano meso u jufki redajte u pleh, dok ga ne popunite. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 18 stepeni oko 30 do 40 minuta (provjerite obavezno). Servirajte uz zelenu salatu ili jogurt 🙂

Burek

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s