Sarma

Sarma je zimsko jelo od mljevenog mesa umotanog u list kiselog kupusa. Sarma se smatra bugarskim nacionalnim jelom, ali ne s ukiseljenim kupusom, kako je uobičajeno kod nas, već sa svježim bijelim kupusom, dok se grčke sarmice pripremaju s lišćem vinove loze.

Evo recepta:

Pomješajte oko 500 grama faširanog mesa, sa jednom šoljicom riže, sredinom od jedne kriške hljeba te začinima. Od začina možete staviti šta želite, ali su so i biber obavezni. Ja stavim i malo vegete, kao i kašićicu pikantne mljevene paprike. Slijedeći korak (dok se meso “odmara”) jeste da razdvojite listove kupusa i poravnate svaki za sebe na ravnu površinu. Zatim uzmite meso i stavite na sredinu donje strane lista kupusa i zarolajte malo. Potom strane lista kupusa skupite oko mesa i nastavite rolati dok vam ne nestane lista kupusa. Redajte u duboku šerpu, jednu po jednu sarmicu (najbolje je uzeti dublju i širu šerpu, jer je važno da sarme sve stanu na dno – ukoliko ima neka i preko nije problem). Kada ste sve sarme poredali u šerpu, prelijte ih sa vodom, ali tako da vode bude i preko njih, oko 3 cm. Stavite na vatru da voda prokuha, te zatim ubacite u prethodno ugrijanu rernu na 150 stepeni, još oko 2 sata da se sarme lagano same peku. Po želji između sarmi, a prije samog kuhanja, možete dodati komade suhog mesa, koji će dati još bolji ukus, te posuti sa još malo mljevene paprike. Servirajte dok je toplo i uživajte 🙂

 

sarma

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s