Šta jedu Ana i Christian?

Hrana igra veliku ulogu u trilogiji „50 nijansi Sivog“. Da bi bilo zanimljivo napravila sam malu kolekciju jela koja se pojavljuju u knjizi. Po nekim istraživanjima čokolada, školjke i šparoge čine vas zaljubljivim, ali ne utiču na vaš seksualni život. Sigurna sam da sliijedeća jela ( i pića) mogu poslužiti kao afrodizijak, koji će malo začiniti vašu vezu.  🙂

 

Margarita Koktel

margarita

Christian dolazi spasiti Anu nakon što je sa društvom u kafani popila previše margarita (tačnije 5).  Jezivo? Da. Slatko? Da. Slijedeći put će Ana možda konzumirati manju količinu margarita.

Tamna Čokolada

tamna cokolada

Na početku knjige Ana opisuje Christianov glas kao „topao i težak kao kolač od istopljene crne čokolade i karamele… ili nečeg sličnog“.  Zvuči ukusno,  tamna čokolada pomaže u raznim situacijama.

 

Školjke, Bakalar i Krompir

oysters

Na prvom pravom Aninom i Christianovom sastanku kao predjelo jedu školjke na ledu, da bi kasnije naručili šparoge sa krompirom i bakalarom, dekorisano orasima i maslinama. Počnite sa školjkama koje ćete upariti sa kuhanim krompirom za svoju vlastitu Pedest nijansi noć.

Palačinci uz kajganu i slaninu

palacinci

Nakon Anine prve noći u Christianovom stanu, ona im pravi doručak. Palačinke sa sirupom od javora i kajganu sa slaninom. Ima nešto divno u odvajanju vremena za zajednički doručak i lijeno jutro uz domaće palačinke.

Jakobove kapice

jakoboveKapice

Prvi put kada Ana upoznaje Christianove roditelje na zajedničkoj večeri poslužene su Jakobove kapice. To je jednostavno jelo koje se pravi za elegantne vikend večere. Servirajte ih uz pastu ili neko mješano povrće, za zdrav obrok koji bi Christian odobrio.

Pileća Cezar salata

pilecaCezar

Nakon što je Anu u Christianovom stanu posjetila ginekologica i nakon što su napravile dogovor o kontracepcijskim pilulama, Christian servira njemu i Ani laganu večeru: Pileću Cezar salatu uz lagano voćno vino.

Pržena piletina sa povrćem

piletinaPovrce

Prvi put kada je Christian došao kod Ane u stan, ona je otkrila da on nije savršen koliko je mislila. Nakon kratke kupovine namirnica, Ana izaziva Christiana da nareže paprike za prženu piletinu sa povrćem.

Ledeni čaj

caj

Zahvaljujući Aninom očuhu Rayu koji ju je naučio da se uz toplu šoljicu čaja lijepo može odmoriti i razmisliti, Anin omiljeni čaj postaje Twinnings English Breakfast. Ako nemate ovaj čaj poslužit će i obični ledeni čaj ili bilo koja druga vrsta toplog čaja. I možda 50 nijansi Earl Graya? 🙂

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s