#Webiz – al’ se nekad dobro jelo baš

#Webiz je konferencija o poslovnoj primjeni interneta koji je danas jako popularan i potreban svakom čovjeku, ma čime da se on bavi. Išla sam u Zrenjanin, gdje se ove godine održao #Webiz, mali grad u Banatu, da naučim nove tehnike ali i da uživam u vojvođanskim zalogajima. 

Hrane u Vojvodini ne manjka, a kako bi i manjkalo kad su tako bogati zemljom, ravnicom i svim prirodnim dobrima. Iako je poljoprivredna industrija na žalost spala na nisku granu, hrana u Zrenjaninu i u Vojvodini uopće, je ukusna, lijepo servirana i puna nekih nedokučivih ukusa, koji se rijetko mogu osjetiti u Sarajevu.

Prvu veče po dolasku imali smo priliku posjetiti Banatsku kuću, gdje nama učesnicima ali i organizatorima konferencije, bila priređena večera dobrodošlice uz neizostavno Jelen pivo.

banatska2Hladno prijedjelo, a potom i glavno, neko uz Jelen pivo neko uz Knjaz Miloš mineralnu vodu, svi uz tamburaše i predivan vojvođanski ambijent, učinili su da se osjećamo kao kod kuće.

Tokom same konferencije imali smo priliku uživati u raznim ukusnim delicijama sponzora konferencije, kompanije Dijamant, čije su lijepe, nasmijane i ljubazne hostese dijelile mafine: čokoladne, voćne, sa dekoracijama, bez dekoracija… Ponešto za svačiji ukus.

muffin

Probah jedan da provjerim tu slatkoću, kad ono nešto ukusnije odavno nisam pojela, a da je slatko. Tjesto od čokolade sa malo šećera, baš po mom ukusu, šlag da razgali nepce i višnjica da upotpuni doživljaj.

muffin2

Osim kompanije Dijamant, jedan od sponzora konferencije bio je i Frikom, koji je za ovu priliku napravio odličnu kampanju. Koš, košarkaška lopta i frižider pun sladoleda. Pravilo igre je ko ubaci koš dobiće sladoled u maloj košarkaškoj lopti, baš kako sa i sjećam iz djetinjstva. Probah jednom, ispade lopta, probah drugi put, odbi se od koš ali ne prođe kroz mrežu. Ne kažu bezveze treća sreća, pa je tako i meni treći pokušaj uspio. (Nisam navikla na male lagane lopte, ja ipak više vjerujem onim čvrstim teškim Spaldingovim, ali ipak uspijem).

sladoled

A šta bi bio odlazak u Vojvodinu i u Zrenjanin, a da se ne svrati malo u Novi Sad. Tamo sve na svom mjestu kao i ranije, samo ovaj put idem u druge lokale, kako bih okusila i druge ukuse. Tako uz pomoć prijatelja odem u konobu Gusan u Zmaj Jovinoj ulici. Podrumska vojvođanska atmosfera, ljubazno osoblje i toplota učinili su da ručak bude jedan od top 5 koje sam ikada jela.

moja

Po navici piletina sa povrćem u curry sosu sa pomfritom, a moja jača polovina jelo kuće – Odrezak čika Jove Zmaja – heroja našeg djetinjstva.

tarikova

 

Kada se u Vojvodini dobro najedete, a ipak morate slušati i predavanje, onda je jako bitno da ne zaspete, jer vam je pao pritisak od toliko odličnih ukusa koji se kreću vašim organizmom. Tada na red dolazi kafa, uz koju neizostavno dobijete čokoladnu bananicu.

kafa2

 

Mnogo me je stvari ovog puta u Vojvodini, Banatu, Zrenjaninu podsjetilo na djetinjstvo i uvijek ću se na tu stranu rado vratiti i o njoj pričati sve ono najbolje, što je teško opisati slovima.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s