Mađarski StreetFood: Langos

Langos je tradicionalno mađarsko pecivo, neka vrsta street food, te se može kupiti na svakom čošku sa dodacima po željama kupaca. Nije teško poluditi za Langosima, jer su mekani, ukusni, a možete birati da li želite slane ili slatke. Evo recepta:

Za dvije osobe

Pomiješajte 200 grama brašna, mekog, sa 120 ml kiselog vrhnja (možete koristiti običnu pavlaku malo rjeđu ili ju pomiješati sa vrhnjem za kuhanje) te u tu smjesu dodajte po pola kašićice praška za pecivo i soli. Od tijesta napravite loptice (rasporedite tijesto tako da vam izađe oko 6 lioptica). Loptice ostavite da se odmore i malo nadođu, otprilike 10 do 15 minuta. Nakon tog perioda, loptice spljosnite tako da dobijete krug debljine oko pola centimetra. U tavu zagrijte ulja dovoljno da potopi langos. Pržite 30ak sekundi sa obje strane, odnosno dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada izvadite langos iz ulja stavite ga na kuhinjski ubrus da upije ulje, te dok je još vruć poredajte po njemu sve što želite. Ja sam probala prvo langos namazati sa malo sirnog namaza te sam onda stavljala rendani žuti sir, pržene komadiće pilećih fileta, na drugi pureću salamu, na jedan sitno sjeckane masline a na drugi kolutiće luka. Sve na kraju malo posolila i pobiberila. Veoma su ukusni dok su topli, ali i kad se ohlade nisu loši 🙂

langos

 

Prijatno!

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti i označen , , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s