Begova čorba za Guinnessa

17. aprila 2015. godine u Sarajevu, na parkingu ispred Doma Armije, nekadašnjeg Doma JNA, skuhana je Begova čorba za Guinnessov-u knjigu rekorda. Napravljeno 4126 litara Begove čorbe, što je bilo više od dotadašnjeg rekorda.

Da bi se napravila Begova čorba potrebno je pileće meso, mrkva, peršun, bamja, ulje i začini. Ali za ovu megalomansku čorbu, bilo je potrebno svih ovih sastojaka u velikim količinama. Tako je u veliku šerpu koja se zagrijavala na veliki broj plinskih boca, ubačeno oko 1000 kg pilećeg mesa, 200 kg mrkve, 20 kg peršuna, 15 kg bamje, 100 l ulja te oko 20 kg začina.

B8Sarajevski kuhari uspjeli su nakon 8 sati kuhanja, skuhati najveću Begovu čorbu na svijetu, te tim činom oboriti Guinnessov rekord.

B7Šerpa u kojoj se kuhala čorba je specijalno napravljena za ovu priliku. Prečnika 2,5 metra,  visine 1 metar, te zapremine 4100 litara, učinilo je da iz ove šerpe izađe oko 15000 porcija Begove čorbe, koja se dijelila građanima. Sve što je ostalo, a mislim da toga nije bilo previše, proslijeđeno je u narodne kuhinje širom BiH.

B5Mnogi građani Sarajeva su se taj dan okupili oko velike Guinnessove šerpe, kako bi probali Begovu čorbu. Međutim, malo je bilo onih koji su došli samo da bi ju probali, malo je bilo i onih koji su došli da ju uslikaju, osim novinara. Najviše je bilo onih istinski gladnih, koji su jedva čekali da se ovako nešto desi u Sarajevu, kako bi pojeli nešto ukusno, friško i toplo. Mnogo je tu bilo nana i deda, koji su donijeli i svoje kantice, u koje su im ljubazne tete volonterke sa zadovoljstvom nasule Begovu čorbu.

B4Mnogo je bilo i onih koji su odmah po uzimanju zdjelice, uživali u ukusima i mirisima tek skuhane Guinnessove Begove čorbe.

B1Dok su se jedni hvalili kako kuhaju čorbu za Guinnessa, dok su davali izjave za medije i dičili se količinom namirnica uloženih u čorbu, drugi su došli da je jedu, jer su gladni. Nisu gladni iz objesti, već su gladni jer im penzije, ako ih i imaju, nisu redovne ili dovoljne da bi se s njima stigao pregurati mjesec. Nisu gladni iz objesti, već su gladni jer im država ne izlazi u susret.

 

B3Teško je bilo gledati sve te ljude, koji svoje časice sa supom spuštaju gdje stignu, kako bi ju pojeli, i nahranili svoje stomake, kako ne bi umrli od gladi i siromaštva. Tužno je bilo okrenuti se na drugu stranu i pogledati sva ta lica koja su čudno gledala ove gladne stare bore. Bilo je bitno hvaliti se količinom, Guinnessom, glamurom, potrošenim parama, dovedenim kuharima iz bijelog svijeta i ….

B2Niko od novinara nije propratio priču sa druge strane, jer su i oni potplaćeni i siti, a da se uloge malo okrenu, i da siti postanu gladni, pitam se kako bi reagovali i da li bi hrlili da se takmiče za Guinnessa i hvale na sva usta da je rekord oboren.

Jedino im hvala što su nahranili jadni narod, a za sve ostalo sram da vas bude! 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s