Paklama – sarajevsko bajramsko pecivo

Bajram, najveći muslimanski praznik, nakon ramazanskog posta, nam kuca na vrata. Sve pekare u gradu, a pogotvo one sa tradicijom, se pripremaju za ovaj veliki praznik i počinju mijesiti tijesto za paklame ili kaplame. To je posebno pecivo čije tijesto je oplemenjeno mlijekom. U Sarajevu je tradicija da se za Bajram priprema ta specifično fina vrsta vazdušastog peciva koja na vrhu ima kapu. Po vrhu je posut sjemenkama čurekota koje daju poseban ukus, a uz to ljekovita svojstva čurekota su u svijetu sve priznatija. Paklame na Bajram kupuju isključivo muškarci, uglavnom na izlasku iz džamije, nakon Bajram-namaza. Poruka tog običaja je da je muškarac glava kuće i upravo ta kapa na paklami simbolizira njegov položaj. Ne zna se tačno od kad se proizvodi, a izrađuje se uglavnom u malim pekarama.

Stariji su mi pričali, da su u mahali postojale male pekare, kao Pašagina pekara, pekara Safetage Kurića, te kako se sjećaju da su kao još mali išli sa očevima nakon Bajram-Namaza u ove pekare, po paklame. Djeca su, pričaju mi stariji, žurila sa paklamama kući, kako bi preduhitrili majke i pojeli krišom kapicu sa paklame. Neki su bili dovoljno brzopleti, pa su skidali kapice sa paklama, dok su još bile vruće, te su tako opržili svoje male dlanove.

Pored paklama na bajramskim soframa se nalazio i domaći hljeb, kojeg su žene kućama mijesile i nosile u obližnje mahalske pekare da im se ispeku. Tako je jednom stari pekar Safetaga iz ulice Kulina Bana u Starom Gradu, zakunjao dok mu se pekao komšinicin hljeb, pa je zagorio. Komšinica se ljutila, ali je oprostila Safetagi, jer je znala da će njen unuk sutradan doći po friške bajramske paklame.

U ta stara vremena, kako mi pričaju stariji, običaj je bio kupovati i na veresiju, ali i kupovati za one koji sebi to ne mogu pruštiti. Tako su muškarci plaćali po četiri paklame, a svojim kućama nosili samo dvije, jer su preostale dvije plaćene, davali siromašnima.

Neki od običaja su se zadržali i danas. U nekim mahalama više nema ni pekara koje su nekada postojale, ali se adet (običaj) kupovine paklama na bajramsko jutro zadržao i i dalje ostavlja mnoga lica nasmijanim i sretnim.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s