Tradicionalni bajramski adeti na moderan način

Brzina 21og stoljeća nam ponekad ne dozvoljava da neke praznike proslavimo onako kako su ih slavili naši preci. Kao neko ko živi ubrzano i kao neko ko svoje vrijeme provodi online, podijelit ću sa vama tradiciju na moderni način. Zvuči zanimljivo? Pa da krenemo.

Evo stigao nam je Bajram, svi smo ga dugo čekali. Ali vječito pitanje šta napraviti, da bude tradicionalno a da ipak ne oduzima previše dragocijenog vremena. Iako svi mislimo da je neka stara tradicionalna bosanska jela teško i komplikovano napraviti, evo u narednim redovima ipak stava da je ono što zvuči kompikovano, ustvari jednostavno napraviti.

Begova Čorba

400 grama pilećeg mesa stavite kuhati. Sitno nasjeckajte po 200 grama mrkve, peršuna i celera. Kada je meso skuhano, izvadite ga iz vode, te u nju stavite povrće i ostavite da se kuha. U drugoj šerpi 10ak minuta skuhajte 20 grama bamije, na način da u vodu dodate jednu supenu kašiku sirćeta. Kada je bamija kuhana dodajte ju u povrće i mesnu vodu. Pileće meso sitno nasjeckajte te dodajte u šerpu sa ostalim sastojcima i nastavite kuhati još nekih 20ak minuta na laganoj vatri da se sve lijepo sjedini. Začinite po ukusu i servirajte toplo.

Begova

Bamija

Bamiju je neophodno prvo skuhati na način da je skinete sa konca, te stavite u vodu u koju ste dodali 2 supene kašike sirćeta. Kuhate oko 10 minuta, te prohladite u hladnoj vodi. U drugoj šerpi dinstajte 2 glavice luka, 2 sitno sjeckane mrkve te 500 grama na kockice sjeckane teletine. Kada teletina malo omekša, dodajte oko 0,5 litara vode i bamiju, te sve zajedno dinstajte još ca. 20ak minuta. Dodajte crvenu papriku, so i biber, te bamiju toplu poslužite sa peršunom i limunom.

Bamija

Hurmašice

Umutite 2 jajeta sa 2 šoljice šećera i 2 šoljice ulja ( pazite da jaja budu velika i na sobnoj temperaturi, te pazite da su šoljica za šećer i ulje iste veličine, ca 250 g). Postepeno dodajite brašno (količine tačne nema, jer se dodajte onoliko koliko je dovoljno da dobijete tijesto srednje čvrstoće) i pola kesice praška za pecivo. (ako ćemo pratiti pravila, pola kesice praška za pecivo je dovoljno za 250 grama brašna – možda je od pomoći za lakšu orjentaciju). Oblikujte tijesto u loptice koje ćete malo spljoštiti na dlan te ih nježno pritisnuti uz erende na najsitniju stranu. Složite hurmašice u pleh, nepodmazan, te ih pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. U međuvremenu napravite agdu. 9 šoljica šećera prelijte sa 11 šoljica vode, te miješajte na laganoj vatri, dok se šećer ne istopi. Pečene i hurmašice prelijte agdom (ne vruće vrućim, kao kod baklave, pustite da se malo ohladi) i ostavite da se agda upije u hurmašice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ipak tradicionalna Bajramska sofra u 21om stoljeću ne mora da bude zanemarena, zar ne?

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s