#SamoKazem – Ramazanska topa Hayat TV

Mjesec Ramazan je period kada smo svi nekako ozračeni pozitivnom energijom. Ipak, ne mogu a da ne primjetim neke greške ili nedostatke te da na iste ne reagujem. 

Pratim ramazanski program Hayat TV svake godine. Stvarno ljudi znaju napraviti sadržaj i imaju ideje, nema im ravnih. Studio uređen po zadnjim standardima, suđe vidi se novo, kvalitetno i moderno, sponzori daju dobre proizvode (u smislu iskoristive za dosta jela ), gosti kuhari, zvučna imena Bosne i Hercegovine…. Ipak sam morala primjetiti da voditeljica ramazanskog programa, Dalila, pored svojih gostiju kuhara, pravi topu. Osjetljiva sam na topu, pa sam pratila kako to Dalila radi. Možda je po zeničkim pravilima to ispravno, ali nikada nisam čula da topu neko pravi naopačke.

ramazanskiNajava

Običaj je topu praviti za Ramazan, za iftar, te je poslužiti prvu, odnosno prije supe (iako je neki služe poslije supe) da se nakon hurmi i limunade napravi podloga za ostala jela.  Topa se pravi od mladog sira, kajmaka i pavlake. U Sarajevu se nastanio i običaj dodavanja jednog jajeta, kako bi se sastojci spojili, ali izvorni recept ne sadrži jaja. Topa se umače samunom sa kojeg pada ćurekot, koji daje dodatnu aromu.

Prvo se dakle na tavu stavi masnoća, malo ulja malo putera, za ljepši ukus. Potom se na puter stavi supena kašika kajmaka, potom supena kašika mladog sira, i pola supene kašike pavlake. Za ljepši ukus i modernu varijantu ja dodam i malo narendanog dimljenog sira. Tako naredani sastojci se stave na laganu vatru i ostave da se sami sa sobom miješaju i tope, te da tako sami sa sobom naprave jelo. Kada se sastojci istope, doda je jedno ulupano jaje i malo posoli, te i dalje ostavlja na laganoj vatri da se jaje ispeče. Topa se nikada ne miješa, jer miješanjem dobivate tečnu varijantu.

WP_20150711_18_46_32_Pro

Eh, kako to Dalila pravi topu u ramazanskom programu? Naopačke. Dalila prvo ugrije kolo na ploči, stavi na njega tavu i u tavu masnoću. Onda Dalila stavi supenu kašiku pavlake, pola supene kašike kajmaka, i stavi (koliko sam mogla da primjetim) jednu supenu kašiku mladog sira (bezmasnog). Onda se Dalila baca na mješanje, mješa li mješa onu jadnu topu i muči onaj jadni sir. Kad dobro umješa, onda Dalila ubaci jedno jaje, onako cijelo neumućeno, pa nastavlja mješati. Na kraju naravno dobije tečni bučkuriš, pa se ne zna da li se on jede samunom ili kašikom.

WP_20150711_18_47_12_Pro

Da stvar bude još gora, Dalila topu “naspe” u sahan i tako servira na sto za iftar. A topa se servira u onom u čemu se pravi, da joj se ne bi pokvario izgled.

WP_20150711_18_47_37_Pro

Nije mi jasno kako je ni jedan od profesionalnih kuhara, koji s njom dijele studio ne ispravi (jer sam sigurna da Nihad pravi topu kako treba). Neki će reći “žuri da napravi zbog trajanja emisije”, ali kad kuhari stignu dolmu nafilovat, što ona ne bi stigla napraviti topu. Umjesto što obilazi kuhare i gleda šta oni rade, neka od početka emisije počne praviti topu. A budimo i realni, sve je to nasnimano, pa zbog toga još gore, što ona jadna topa ne liči na sebe.

WP_20150711_18_47_55_Pro

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s