Ljetna hrana za lagan dan

Ljetno kuhanje podrazumijeva osjećaj neposrednosti, sposobnost da uhvati suštinu u prolaznom trenutku – Elizabeth David

Ljeto je period godine, u kojem su nam dostupne razne namirnice. Na žalost u BiH ljeto kratko traje, pa su nam tako i neke namirnice dostupne samo kratko. Kako su ljeti temperature previsoke, trebamo birati laganiju hranu. Hranu koja će nas zasititi, odnosno odagnati osjećaj gladi, a koja će nam uz to nadoknaditi gubitak tečnosti i vitamine neophodne za funkcionisanje organizma na visokim temperaturama. Mnoge žene izbjegavaju paljenje šporeta, rerni, kuhala i slično tokom ljeta, stoga sam za vas izdvojila nekoliko recepata za koje nije potrebno dodatno grijati kuhinju.

Ideja za brzi doručak – Pesto

Po šaku svježeg peršuna i bosiljka sitno nasjeckati. Izmješati sa jednom čajnom kašikom origana i 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana. Dodati šaku parmezan sira, ili nekog drugog žutog narendanog sira te začiniti po želji (so i biber). Sve preliti sa malo maslinovog ulja, te lagano miješati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pesto možete mazati na krišku tost hljeba kao brzi a zdravi ljetni doručak.

pesto

Dvije ideje za užinu ili večeru iz frižidera

Gotove, ne pečene tortilje namažite sa sirnim namazom te poredajte listove zelene salate. Posolite i pobiberite po ukusu. Na salatu stavite tanko rezanu pureću salamu ili neki drugi oblik puretine te jednu tanku krišku žutog sira. Zarolajte u aluminijsku foliju i ostavite u frižider. Služiti možete već nakon 20 minuta, a u frižideru u foliji može stajati i do 2 dana.

Pomiješajte 500 grama mladog sira sa 200 grama sirnog namaza te posolite po ukusu. Vlažnim rukama pravite loptice. Na tri tanjira pripremite začine: susam, začinsko bilje i chili. Podijelite sirne loptice na tri dijela, te svaki dio uvaljajte u drugu mješavinu. U frižideru mora odstajati barem sat vremena, da se svi sastojci lijepo sjedine. Služite uz krekere sa malo maslinovog ulja.

tortiljaRolnice

Za ručak brzi ražnjići sa povrćem i piletinom i krompir sa ruzmarinom i tzatzikijem

Krompir ogulite i narežite na pole, polijte maslinovim uljem i obilno pospite ruzmarinom. Na kockice narežite pileći file te ga marinirajte sa maslinovim uljem i malo soli. Narežite jednu glavicu ljubičastog luka, jednu žutu i jednu crvenu papriku na otprilike iste kocke kao i piletinu. Redajte na štapić za ražnjić i pecite na tavi sa svake strane po 2 minute. Tzatziki – izrendajte jedan krasatavac srednje veličine i posolite ga te ga prelijte sa mješavinom tečnog i čvrstog jogurta. Pečen krompir prelijte tzatzikijem te servirajte uz ražnjiće.

RaznjiciKrompir

Dessert – Ljetni kolač bez pečenja

Pomiješajte 500 g mljevenog keksa sa 200 grama kokosa. Na laganoj vatri istopite 250 g margarina te u njega lagano dodajite 200 ml mlijeka, 250 g šećera, 1 vanilin šećer – sve uz lagano miješanje da se sastojci sjedine. Kada je istopljeno preljevajte lagano mješavinu keksa i kokosa, stalno mješajući, kako bi dobili kompaktnu smjesu. U pleh stavite papir za pečenje te istresite smjesu i lijepo je zagladite. U šerpici istopite 200 gr čokolade za kuhanje sa 6 kašika ulja, te prelijte preko kolača. Ostavite u frižider da se stegne minimalno 1 sat. Prije serviranja neka kolač odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi, kako glazura ne bi pucala.

kolac

Ideja osvježenja za kraj: u modlu za led stavite latice ruže đulbešećerke te naspite vode i ostavite u zamrzivač na ravnu podlogu da se napravi led. Takav led stavljajte u čašu sa vodom kako bi voda dobila blagi ukus ruže, koji na ljetnim vrućinama itekako osvježava.

LedsaRuzom

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s