Ljetna hrana za lagan dan

Ljetno kuhanje podrazumijeva osjećaj neposrednosti, sposobnost da uhvati suštinu u prolaznom trenutku – Elizabeth David

Ljeto je period godine, u kojem su nam dostupne razne namirnice. Na žalost u BiH ljeto kratko traje, pa su nam tako i neke namirnice dostupne samo kratko. Kako su ljeti temperature previsoke, trebamo birati laganiju hranu. Hranu koja će nas zasititi, odnosno odagnati osjećaj gladi, a koja će nam uz to nadoknaditi gubitak tečnosti i vitamine neophodne za funkcionisanje organizma na visokim temperaturama. Mnoge žene izbjegavaju paljenje šporeta, rerni, kuhala i slično tokom ljeta, stoga sam za vas izdvojila nekoliko recepata za koje nije potrebno dodatno grijati kuhinju.

Ideja za brzi doručak – Pesto

Po šaku svježeg peršuna i bosiljka sitno nasjeckati. Izmješati sa jednom čajnom kašikom origana i 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana. Dodati šaku parmezan sira, ili nekog drugog žutog narendanog sira te začiniti po želji (so i biber). Sve preliti sa malo maslinovog ulja, te lagano miješati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pesto možete mazati na krišku tost hljeba kao brzi a zdravi ljetni doručak.

pesto

Dvije ideje za užinu ili večeru iz frižidera

Gotove, ne pečene tortilje namažite sa sirnim namazom te poredajte listove zelene salate. Posolite i pobiberite po ukusu. Na salatu stavite tanko rezanu pureću salamu ili neki drugi oblik puretine te jednu tanku krišku žutog sira. Zarolajte u aluminijsku foliju i ostavite u frižider. Služiti možete već nakon 20 minuta, a u frižideru u foliji može stajati i do 2 dana.

Pomiješajte 500 grama mladog sira sa 200 grama sirnog namaza te posolite po ukusu. Vlažnim rukama pravite loptice. Na tri tanjira pripremite začine: susam, začinsko bilje i chili. Podijelite sirne loptice na tri dijela, te svaki dio uvaljajte u drugu mješavinu. U frižideru mora odstajati barem sat vremena, da se svi sastojci lijepo sjedine. Služite uz krekere sa malo maslinovog ulja.

tortiljaRolnice

Za ručak brzi ražnjići sa povrćem i piletinom i krompir sa ruzmarinom i tzatzikijem

Krompir ogulite i narežite na pole, polijte maslinovim uljem i obilno pospite ruzmarinom. Na kockice narežite pileći file te ga marinirajte sa maslinovim uljem i malo soli. Narežite jednu glavicu ljubičastog luka, jednu žutu i jednu crvenu papriku na otprilike iste kocke kao i piletinu. Redajte na štapić za ražnjić i pecite na tavi sa svake strane po 2 minute. Tzatziki – izrendajte jedan krasatavac srednje veličine i posolite ga te ga prelijte sa mješavinom tečnog i čvrstog jogurta. Pečen krompir prelijte tzatzikijem te servirajte uz ražnjiće.

RaznjiciKrompir

Dessert – Ljetni kolač bez pečenja

Pomiješajte 500 g mljevenog keksa sa 200 grama kokosa. Na laganoj vatri istopite 250 g margarina te u njega lagano dodajite 200 ml mlijeka, 250 g šećera, 1 vanilin šećer – sve uz lagano miješanje da se sastojci sjedine. Kada je istopljeno preljevajte lagano mješavinu keksa i kokosa, stalno mješajući, kako bi dobili kompaktnu smjesu. U pleh stavite papir za pečenje te istresite smjesu i lijepo je zagladite. U šerpici istopite 200 gr čokolade za kuhanje sa 6 kašika ulja, te prelijte preko kolača. Ostavite u frižider da se stegne minimalno 1 sat. Prije serviranja neka kolač odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi, kako glazura ne bi pucala.

kolac

Ideja osvježenja za kraj: u modlu za led stavite latice ruže đulbešećerke te naspite vode i ostavite u zamrzivač na ravnu podlogu da se napravi led. Takav led stavljajte u čašu sa vodom kako bi voda dobila blagi ukus ruže, koji na ljetnim vrućinama itekako osvježava.

LedsaRuzom

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s