JE LI NETKO REKAO – KRUH?

10968567_10153112955889722_7246901879540379158_nPiše: Zekija Kršlak

 

 

Za sve Vas koji ste na dijeti ili se malo želite odmoriti od kruha i peciva, donosim Vam recept za kruh, koji to tehnički nije. Kako nije? Pa nema brašna, ni kvasca, a ni praška za pecivo.

Sastojci:

  • 4 velike kašike sitnih zobenih pahuljica
  • 4 velike kašike krupnih zobenih pahuljica – ili samo sitne ili samo krupne, po želji J
  • 4 velike kašike pšeničnih mekinja
  • 2 kom. jaja
  • 2 velike kašike jogurta
  • 3 velike kašike mlijeka
  • Pola kašičice soli
  • 3 velike kašike sjemenki suncokreta
  • 2 velike kašike sjemenki lana

Uključite rernu na 200 stupnjeva.

Zobene pahuljice, pšenične mekinje, sjemenke suncokreta i lana sam pronašla u DM-u, no vjerujem kako se mogu naći po većim tržnim centrima.

U zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodate jogurt i mlijeko i dva žumanjka. Bjelanjke umutite posebno.

10428580_10153654740839722_7749693688983540926_n

Od bjelanjaka umutite čvrsti snijeg. Potom u zdjelu stavite otprilike 2/3 snijega od bjelanjaka.

11951906_10153654740874722_970210549483294223_n

Promiješate sve kružnim pokretima. Probajte miješati lagano, tako da ne razbijete zrak u bjelanjcima. Potom dodajte ostatak smjese i sve još jednom lagano promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

11053248_10153654740849722_6792250888518511158_n

U pleh postavite papir za pečenje i kašikom vadite smjesu, pri tome određujući otprilike dužinu i visinu kruha (tj. štruce).

11954684_10153654740869722_6968542364502530968_n

Vlažnom rukom i kašikom probajte što preciznije oblikovati i zagladiti štrucu kako bi izgledala što pravilnije i ravnomjernije se ispekla.

11988494_10153654740864722_5186834883340178958_n

Pleh stavite u prethodno zagrijanu rernu i pecite 25 minuta. Potom ugasite rernu i po potrebi ostavite pleh unutra 2-3 minute. Ostavite da se ohladi i štrucu možete rezati na šnitice, na koje stavite malo maslaca i/ili sira, salame, marmelade, kako već volite. Uz čašu mlijeka, nepogrešiva večera. Nemojte da vas količina zavara, 3 šnitice su sasvim dovoljne za odraslog čovjeka.

11227757_10153654740859722_3888928485851591655_n

*Ovaj tekst je autorsko djelo, s toga ga nije moguće kopirati preuzimati bez dozvole autorice 🙂

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Gosti na blogu i označen , , , , . Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s