Zima nam se bliži

Sjećate li se jeseni kad ste bili mali i mirisa pečenih paprika, ajvara, paradajza, džema? Vidite li u mislima nanin i mamin špajz, uredno poslaganih tegli koje su čekale zimu? Najviše ste voljeli slatko, priznajte! Danas sigurno imamo manje vremena ali uvijek možemo, ako samo to želimo, naći vremena da napravimo bar nekoliko tegli džema, tek toliko da osjetimo zimsku čaroliju…

Jedan od vikenda u augustu uvijek odvojim za odlazak na selo zvano M. Tamo, zajedno sa mamom počinjemo sa pravljenjem zimnice. Budući da je kuća smještena u srcu šume, obišle smo mama i ja rastinje i ubrale šumske kupine, koje ćemo pipremiti za zimnicu. Sitno, bockavo, slatko, kiselo… pomiješani osjećaji i sjećanja… sve su to čari koje se otkriju kad počinjete pripremati zimnicu.

Nabrale smo dovoljno šumskih kupina, da napravimo slatko od njih. Količina “od oka”, ali sam ipak izvagala.

dzem2

Za 3 tegle srednje veličine, pune slatka od kupina vam je potrebno malo vremena, tegle, kupine, šećer i dobro raspoloženje. Jedan kilogram kupina operite pod laganim mlazom vode i očistite od peteljki. Kupine stavite u šerpu te ih pospite sa pola kilograma šećera kristalnog. Stavite na laganu vatru da se šećer topi uz postepeno mješanje. Uzmite još pola kilograma šećera (dakle ukupno vam je potreban jedan kilogram šećera) i izmješajte ga sa jednom kesicom vanilin šećera. Kada se šećer sa kupinama istopi uz miješanje na laganoj vatri, nastavite miješati dodajući postepeno preostali šećer. Miješajte konstantno, da vam ne bi pokipilo ili izgorilo, još nekih pola sata ili dok ne dobijete kompaktnu masu za mazanje. Naspite džem u tegle i poklopite, te okrenite tegle na poklopac (dakle naopako) te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim premjestite u frižider.

Služite uz šta želite: pecivo, hljeb ili pak uz palačinke. Ja sam se odlučila odmah isprobati svoj uradak, te sam brzo napravila palačinke i poslužila ih uz friško napravljeni džem od šumskih kupina.

palacinci

<Ostali recepti za zimnicu>

Ajvar

Za domaći ajvar je potrebno malo više vremena i truda, a i kvalitetnih namirnica. Za oko 10 tegli srednje veličine potrebno je da ispečete 10 kg crvenih paprika, 3kg patlidžana – na roštilju je najlakše – te ih nakon pečenja stavite u plastičnu kesu, kako bi se kožica smežurala i lakše ogulila. Ogulite paprike i patlidžane te ih sameljite na sitno (ja koristim mašinu za mljevenje mesa). Stavite u dublju šerpu te kuhajte na laganoj vatri uz konstantno mješanje dodajite lagano jedan litar ulja, šolju soli i šolju šećera, kako bi ubili kiselost. Ukoliko volite ljuti ajvar, možete dodati i mljevenu chili papriku – količina po ukusu. Stalno miješajte dok ne prokuha, pa nastavite miješati i kiuhati na laganoj vatri još oko sat vremena. Naspite u tegle, okrenite tegle na poklopac, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i smjestite u frižider, špajz ili magazu.

Ajvar

Bestilj

Bestilj nije komplikovano napraviti, kao ni jedan džem od voća. Za oko 3 tegle srednje veličine potrebno vam je pola kilograma šljiva, bez košpica, koje ćete narezati na četvero ili šestero, zavisi da li volite osjetiti komade voća. Šljive stavite u šerpu na laganu vatru, te lagano dodajte 1,5 šolju vode, 2 supene kašike šećera i kuhate uz konstansno miješanje. Kuhajte oko sat vremena, stalno miješajući te stavite u tegle. Okrenite tegle na poklopac, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i smjestite na suho i hladno mjesto.

Bestilj

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s