Oktobarska kuhinja

Pureći File sa rižom

U šerpu stavite malo maslinovog ulja, te na njega uspite jednu šolju (250ml) riže i malo promiješajte. Riži dodajte začine po ukusu: so, biber, vegeta, kurkuma… a potom prelijte sa dvije šolje vode i pustite da voda prokuha. Kada voda prokuha smanjite vatru i ostavite rižu da se lagano krčka. 400 grama purećeg filea izrežite na uzdužne trake, te ga ispržite da bude reš. Pred kraj uspite malo vode, kako bi dobili saft te malo posolite i pobiberite. Servirajte skuhanu rižu kašikom za sladoled, uz nju poredajte file i prelijte sve zajedno sa saftom.

RizWPurFil1

Bulgur sa Ćuftama

Bulgur je vrsta žitarice slična riži, samo je dosta zdravija i kuha se na isti način kao i riža. Dakle u šerpu stavite malo maslinovog ulja, te dodajte šolju bulgura (250ml). Malo izmješajte i posolite, te dodajte dvije šolje vode i pustite da voda prokuha. Kada se to desi, smanjite vatru i kuhajte bulgur na lagano još nekih 10ak minuta. Ćufte od faširanog mesa svi znamo napraviti, ali za one koji ne znaju postupak je slijedeći. 400 grama faširanog mesa izmješajte sa soli, biberom, alevom paprikom, jednim jajetom, te komadićima starog hljeba ili prezle. Pravite loptice i uvaljajte ih u brašno. Zagrijte ulje i pecite mesne loptice, pred kraj dodajte paradaiz pastu ili paradaiz pelat te izmješajte sa mesnim lopticama. U sos dodajte prstohvat soli i prstohvat šećera, te po ukusu može i malo bosiljka. Servirajte dok je još toplo.

BulgurWKufte

Kisela Paprika s kupusom

Šest kilograma kupusa narežite sitno i posolite te ostavite sa strane da pusti vodu, koju ćete kasnije ocijediti. Tri kilograma paprika babura žutih dobro operite, te im odstranite peteljke i košpice. Kada ste iz kupusa ocijedili vodu, stavite ga u papriku, ali tako da je napunite do vrha i da poravnate. Slažite paprike punjene kupusom u teglu (neophodno je da tegla bude što veća, kako paprikama ne bi bilo gužva). Prelijte sa 18 dl mlakaste vode u kojoj ste prethodno razmutili 1,5 kašiku šećera i 1,5 kašiku soli. Zatvorite tegle i ostavite da se paprike i kupus ukisele. Servirajte kao salatu u hladnim zimskim danima.

KiselaPaprikaWkupus

Sarma u kiselom kupusu

500 grama faširanog mesa izmješajte sa jednim fildžanom oprane riže te začinima po vlastitom ukusu. Možete staviti vegetu, so, biber, mljevenu slatku papriku… Velike listove kiselog kupusa stavite na drvenu dasku te na jednu stranu stavite malo mesa i zarolajte tako da prvo savijete strane kupusa oko mesa a potom umotajte ostatak. Nastavite postupak sve dok ne potrošite ili kupus ili meso, ali se potrudite da potrošite meso. Redajte zarolane sarme u dublju i širu šerpu, te ih prelijte sa vodom, tako da voda pređe vrh sarmi. Stavite kuhati na jakoj vatri, sve dok voda ne prokuha, a zatim ubacite šerpu u prethodno zagrijanu rernu na 150 stepeni i nastavite kuhati sarmu još dva sata, kako bi vam bila mekana. Možete je servirati samu ili uz pire krompir.

sarma

Čokoladno Čudo

Izmješati 4 žumanca sa 100g šećera te tome dodati 200g istopljenog margarina i 100 grama istopljene čokolade. Lagano dodavati 75g brašna prethodno izmješanog sa 1 praškom za pecivo. U smjesu umješati prethodno umućena 4 bjelanca. Peći 20 minuta na 18 stepeni C. Preliti sa istopljenom smjesom od 1/2 l slatkog vrhnja i 200 g čokolade. Nakon 24 h hlađenja, prvo na sobnoj temp a zatim u frižideru, spremno za posluživanje.

cokoladnoCudo

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s