Vitamini za zdravu zimu

Jesen je period koji svi čekamo kako bismo se pripremili za zimu. Kupujemo razne namirnice potrebne za pripremu zimnice, ali i one sezonske kako bismo napunili organizam neophodnim vitaminima.

Slika 1

Tako pored paprika i patlidžana za ajvar, jabuka za sok, tikvi za pite i supe, kupujemo i voće poput nara. Puno je vitamina C i veoma je koristan za naš organizam koji pripremamo za dugu hladnu zimu.

Slika 3

U periodu jeseni i zime serviramo i obilnije doručke, sa namirnicama koje nas duže vremena čine sitim. Za brzi doručak radnim danom ili vikendom možete pripremiti svašta, ali onaj koji svi jako puno volimo je onaj mesni, sa sudžukom, suhim mesom, sirom – što bi se u narodu reklo „malo na koso“ i naravno neizostavni ajvar.

Slika 4

Evo par recepata kako da iskoristite jesenje namirnice i počnete polako pripremati svoj organizam za zimu.

Krem supa od tikve

Jednu tikvu i dva krompira srednje veličine oguliti i izrezati na kocke. Na ulju u dubljoj šerpi propržiti jednu glavicu sitno sjeckanog luka te mu dodati narezane tikve i krompir. Začiniti po ukusu (ja stavim kocku za povrtnu juhu i malo soli i bibera). Zaliti sa jednim litrom vode i 200 ml vrhnja za kuhanje. Izmješati i čekati da prokuha, te smanjiti vatru. Kada krompir i tikva smekšaju, uzeti štapni mikser i dok se još kuha izmiksati dok ne dobijete krem supu. Servirati u zdjelice sa malo vrhnja ili pavlake. Dekorisati listićem peršuna.

Krem supa od tikve

Domaći sok od jabuke

U oktobru nam priroda daje izobilje jabuka domaćih. I ove smo godine pravili sok od jabuke, 100% domaći, 100% prirodni, 100% bez dodataka. Sve što je potrebno da bi se sok napravio su jabuke, sokovnik i flaše. Jabuke nemojte guliti i čistiti, to za vas radi sokovnik. Operite jabuke i stavite ih u sokovnik te iscjedite. Iscjeđeni sok sipajte u staklene flaše. Druga opcija, ukoliko želite bistri sok, jeste da iscjeđeni sok kuhate do tačke vrenja te procjedite kroz gazu i potom sipate u staklene flaše. Ovako pripremljen sok, može na hladnom mjestu stajati i do 3 mjeseca.

Domaci sok od jabuke

Domaći sok od jabuke može se servirati na razne načine, ali ako vam dolaze gosti možete ih iznenaditi svojom maštom. Uzmite cijele jabuke i odrežite im vrh te im izdubite sredinu. U jabuku naspite sok i ubacite jedan štapić cimeta.

Slika 2

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s