DAN POSLIJE…

Evo i 2016. godina nam kuca na vata, a šta nakon najluđeg provoda… Nekoga će boliti noge, nekoga glava, nekoga oboje… Razloga je mnogo… Mnogi neće imati snage i elana da se pokrenu 01. Januara, ali činjenica da vrijeme ide dalje i da će se i drugu noć sigurno negdje u provod neophodno je da pripremimo organizam!

Šta jesti dan poslije, kojim namirnicima pobijediti mahmurluk i umor, te pripremiti organizam za nastavak, donosim vam u nastavku:

Ćimbur 

Izmješati 200g faširanog mesa i po 100g sitno sjeckanog suhog mesa i sudžuke, te ispržiti. Na smjesu lupnuti 4 jaja, poklopiti i lagano peći 5 min. Dekorisati sa bosiljkom i peršunom.

cimbur

Zemičke sa jajima

Pogledajte kako obične namirnice kao što su zemičke i jaja, uz samo malo truda mogu postati atraktivno jelo. Okrugle zemičke probušiti tako što ćete im skinuti gornji dio kore i izdubiti sredinu. Tu dodajte sitno sjekanu pileću salamu, sitno sjeckani žuti sir, sitno sjeckanu papriku i malo začina. Lagano ispustite jaje na sastojke i pažljivo poredajte u pleh za pečenje, kako jaje ne bi iscurilo. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Dekorišite sa peršunom i servirajte dok je još toplo.

zemicke sa jajima

Jaja Benedickt 

Zemičku prepolovite na pola i stavite na nju obilan komad žutog ili mladog sira te začinite. Skuhajte malo špinata, otprilike jednu šaku i stavite na sir dok je još vruće. Poširajte jaja na način da u šerpu stavite vodu i stavite ju kuhati. Prije nego voda prokuha do kraja, razbijte jedno jaje u nju. Kako vam se jaje ne bi raspalo, najbolje bi bilo razbiti ga u kutljaču i nju lagano spustiti u skoro ključalu vodu, te čuvati dok se jaje ne skuha, oko 1 minutu. Skuhano jaje stavite na špinat i sir te malo presjecite. Posolite, pobiberite.

jaja benedict

Supa od paradaiza

Paradaiz pelat iz konzerve staviti u dublju šerpu i zasuti vodom te staviti da se kuha povremeno mješajući. Kada voda skoro prokuha dodati čajnu kašiku šećera, čajnu kašiku soli, i malo bibera, te štapnim mixerom izmiksati smjesu. Ukoliko je smjesa pregusta, dodati još malo vode i ostaviti da zavri. Staviti jednu kocku putera i jednu kocku za povrtnu juhu te zasuti fidelinima za supu. Kuhati na laganoj vatri i servirati uz prepečeni hljeb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prženi krompir

Količina za ovaj recept je od oka, u zavisnosti koliko osoba jede i koliko ko može pojesti. Uzmite krompir veličine jajeta ili malo manje. Ogulite i začinite sa soli. Stavite ga pržiti u dublju tavu na malo ulja. Kada je krompir ispržen, pospite ga sitno sjeckanim suhim mesom i peršunom ili mladim lukom. Servirajte dok je još toplo.

przeni krompir

Frittelle sa Nutellom (za oko 24 frittelle)

U zdjeli pomješajte 500 g brašna, 100 g šećera i pola čajne kašike soli. U drugoj zdjeli izmješajte 2 jaja i 1 šolju mlijeka te dodajte u mješavinu brašna. Lagano zajedno mješati dok se lijepo ne umješa. Još jednu šolju mlijeka ugrijati te joj dodati 40 grama kvasca, mješajući dok se kvasac ne otopi. Dodati mlijeko sa kvascem u mješavinu sa brašnom i lagano mješati dok se sve ne sjedini. Tjesto bi trebalo da bude mokro i labavo. Zdjelu pokriti krpom, te ostaviti tjesto da se odmori dok se smjesa ne udvostruči. U duboki lonac za prženje naspite ulje i zagrijte ga na 180 C. Kašikom zagrabite tjesto da bude loptica i ubacite u ulje. (Najbolje je koristiti kašiku za pravljenje kugli sladoleda). Pržite u dubokom ulju dok frittelle ne budu gotove, oko 5 minuta. Nemojte pretrpati lonac, stavite oko 5 loptica da se prže odjednom.

Izvadite Frittelle iz ulja i stavite na papirnati ubrus, kako bi se upile masnoće. Kad ste ispržili sve Fittelle, probušite malo rupu na jednom dijelu i punite ih Nutellom. Kad se dobro ohlade, uvaljajte ih u šećer. Trebale bi se pojesti dok su još mlakaste.

Fritele sa nutelom

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s