DAN ZALJUBLJENIH

Februar je mjesec koji je jako hladan, umoran i većinom smo svi tokom februara letargični i bezvoljni. Ali postoji jedan dan u ovom mjesecu koji nas oraspoloži – dan zaljubljenih. Iako se ljubav treba slaviti svaki dan, jer to je emocija koja nas ispunjava i čini sretnima i zadovoljnima, ipak ovaj jedan dan svima nama postaje nekako poseban i čaroban. Počnemo ranije razmišljati da li otići negdje na produženi vikend sa voljenom osobom, ili napraviti neku romantičnu večeru… Ideja je mnoštvo. S obzirom da je ove godine dan zaljubljenih u nedjelju mi smo se odlučili za poslijepodnevno druženje u dvoje, a evo i menija za taj dan: Mini srce sendviči, Jaja u srcu od hrenovke, Pizza u obliku srca i sitni canape – varijacije na temu i naravno neizostavni slatkiš – ispucali keksi.

Pizza u obliku srca

Za pravljenje ovog recepta potrebno vam je jako puno ljubavi. Dakle idemo: Napravite tijesto za pizzu po standardnoj recepturi ili ako nemate vremena jednostavno kupite zaleđeno već pripremljeno tijesto za pizzu. Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite nožem u oblik srca. Premažite paradaiz sosom, kojeg se napravili sa malo kečapa, paradaiz paste, kašikom vode i malo origana. Poredajte na sos na krupno narendani žuti sir, potom listove omiljene salame, na sitno sjeckane gljive i pecite u prethodno ugrijanoj rerni na 180 stepeni, 20 do 30 minuta – provjerite poslije 20 da li je tijesto pečeno. Naravno na pizzu možete poredati šta god želite i volite – izbor je vaš.

2f14c830367086a8da8d1b41987e95ee

Mini srce sendviči

Sve što je potrebno za ovaj recept, jesu vama omiljeni sendvič sastojci – Hljeb, salama, sir, salata, dressing… Kalupom za kolače u obliku srca izrežite kriške hljeba – najbolje samo sredinu jer je ona mekana. Ako ipak nemate kalup, uzmite mali oštri nož i njime napravite oblik srca. Isto napravite sa deblje rezanim kriškama sira i salame. Salatu operite i rukama natrgajte na manje dijelove. Hljeb premažite dressingom, kojeg ste napravili od majoneze, senfa i malo bibera i soli. Na svaku drugu krišku hljeba redajte sir, salamu a potom salatu, te preklopite drugom polovinom hljeba. Sendviče pričvrstite čačkalicom, i servirajte uz dodanu zdjelicu dressinga ako volite „umočiti“ J

9efafdfb7103556bb09b5b3808a88bf4

Jaja u srcu od hrenovke

Svježu hrenovku uzduž prepolivite tako da jedan k raj ostavite na presječen. Zatim presječeni kraj zavrnite naopako pazeći da vam se nepresječeni dio ne rastavi. Sa donje strane, kada vam se srce već formiralo, spojite hrenovke mini čačkalicom kako se bi razdvajale. Stavite ih u vruću tavu, te u njih ubijte jaje po sistemu jedna hrenovka jedno jaje. Pecite dok se ne ispeče i servirajte na listu salate uz malo kiselih krastavaca i žutog sira.

20131109_IMG_1092

Canapei

Canape možete napraviti bukvalno od svega što se može izrezati u obliku srca. Ja sam ovo pravila prošle godine na dan zaljubljenih, ali podijelit ću sa vama ideju.

* Krompir ogulite i izrežite na tanke kriške po dužini – gledajte da kupite što veći krompir, kako biste mogli rezati oblike. Običnim metalnim rezačem za kekse u obliku srca izrežite krompir, samo pazite ruke, jer je krompir dosta tvrd. U srce izrezani krompir stavite u malko pouljen pleh, posolite i pobiberite te stavite peći 30ak minuta na 200 stepeni. Servirajte.

* Nakon što ih skuhali mini koktel hrenovke prerežite preko sredine u koso. Dvije kosine sastavite i pričvrstite čačkalicom, kako se ne bi razdvajale. Servirajte.

* Lisnata srca sam punila mješavinom pilećeg filea, začina i pavlake. Oko 200 g pilećeg filea nasjeckati dosta sitno te začiniti sa soli, biberom, curryem i dodati jednu supenu kašiku pavlake. Sve izmješati i ostaviti sa strane dok pripremite lisnato tijesto. Lisnato tijesto razvaljajate i režite srce kalupom za kekse. Svako drugo srce zarežite na sredini kako bi ispuštalo zrak tokom pečenja. Na sredinu ostalih srca stavite kašiku mješavine sa piletinom, te preklopite zarezanim srcem kao poklopac. Oba srca od tijesta malo zajedno pritisnite, a potom i viljuškom pritisnite krajeve kako se tijesto ne bi odvajalo. Premažite jajetom i pecite 20ak minuta na 180 stepeni. Servirajte.

valentinovo

Ispucali keksi

Otopite 50 grama margarina i uklonite sa vatre. 220 grama čokolade za kuhanje načopkajte na kockice i ubacite u istopljeni margarin, te miješajte dok se ne otopi čokolada. Pjenasto izmiksajte 2 jaja sa 100 grama šećera (kristal ili u prahu – bolje u prahu, ljepše se umuti) i jednom kesicom vanilin šećera. Nastavljajući miješanje, postepeno dodajite otopljenu čokoladu sa margarinom. U drugu zdjelu odvojite 220 grama brašna i pomješajte sa pola kašike praška za pecivo, te i tu smjesu lagano uz stalno miješanje dodajte smjesi sa čokoladom. Dobivenu smjesu ostavite da se „odmori“ oko 1 sat, a potom pravite loptice i uvaljajte ih u šećer u prahu te tako redajte u pleh na papir za pečenje, ostavljajući po 2 cm razmaka između svake kuglice. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 10 minuta na 180 stepeni. Površina keksa će malo popucati, a oni će biti mekani i prozračni.

Popucali keksi

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s