PROLJETNA SIMFONIJA ZA POČETAK MARTA

Mjesec Mart je mjesec kojeg svi sa velikom radošću iščekujemo. Zašto? Zato što je to mjesec koji nam svojim vremenskim mijenjama, metereološkim mijenjama, buđenjem prirode pokazuje da uskoro dolazi proljeće – najljepše godišnje doba.

U proljeće se bude biljke, životinje, ljudi imaju neku neopisivo pozitivnu energiju. Mnogi se pripremaju za sadnju, neki drugi planiraju putovanja proljetna i ljetna, neki idu na izlete… A mi… Mi se ovdje bavimo kuhinjom i novim kulinarskim eksperimentima. Pretražujemo internet sa idejama, isprobavamo nove recepte, idemo na pijace da vidimo i kupimo šta nam je majka priroda ponudila…

Za početak proljeća ću da vam predložim četiri recepta. Dvije osvježavajuće salate, koje osim kao prilog, mogu biti i glavno jelo, jedan slani rolat i novi eksperiment – pecivo sa mladim lukom.

Šarena salata

Jednostavna za napraviti, bogata sastojcima i nije skupa. Jednostavno operite i narežite paradaiz i mladi luk. Zelenu salatu operite i nakidajte prstima, nemojte je rezati, jer tako gubi svoje vitamine. Otvorite konzervu kukuruza i saperite ga pod mlazom vode. Sve sastojke izmješajte i dodajte jednu konzervu tunjevine koju ste prethodno iscjedili od ulja u kojem je bila. Posolite, pobiberite, po želji stavite malo limunovog soka. Salatu možete poslužiti kao prilog ili jednostavno ispeči krompir i poslužiti kao glavno jelo.

sarena salata

Salata sa mahunama i mrkvom

Jednostavno i zdravo. Svježa žuta mahuna pogodna je za salate i punjenje organizma vitaminima u proljetnom periodu. Jednostavno očistite mahunu i lagano je skuhajte. Pod lagano mislim na blanširanje, dakle nemojte je skuhati do kraja, kako joj ne bi uništili vitamine, jednostavno skuhajte malo da se može žvakati. Isto uradite sa mrkvom. Kada je oboje kuhano, narežite na željene oblike, začinite sa soli i biberom, pospite sa malo limunovog soka i maslinovog ulja, te sve dekorišite svježe narezanim peršunom.

P1280481

Rolat sa zeljem

Pomiješajte 500 g brašna, 1 kesicu praška za pecivo i malo vode. Zelje operite i skuhajte, a kada procjedite vodu u kojoj se kuhalo, dodajte malo mlijeka i putera, te skuhano narežite na sitno. Napravite tjesto od brašna i zelja. Razvaljajte ga na tanko, stavite u pleh i ispecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Tijesto treba da bude lagano pečeno, kako bi se moglo savijati.Pečeno tijesto namažite pavlakom tanko, te poredajte listiće sira i salame, i ralojate u vlažnoj krpi. Stisnite tijesto sa svih strana i umotajte u foliju. Ostavite u frižider da se malo stisne i pred serviranje režite na kriške. Servirajte uz šolju jogurta ili neki svježe cijeđeni sok.

SlaniRolat

Pecivo sa mladim lukom

Ovo je jelo kalorično, ali lagano i jednostavno za napraviti. Kada pravim, uglavnom služim kaoo glavno jelo, jer nema smisla dodavati bilo šta. Uzmite okugli hljeb u obližnjoj pekari i to onaj koji vam se najviše sviđa. Oštrim nožem narežite hljeb odozgo uzduž i poprijeko, kako biste dobili kockice. Ali ne režite hljeb skroz do dna, kako vam se ne bi raspao. U zdjelu narežite mladi luk te ga začinite soli i biberom i umješajte jedno cijelo jaje. Kašikom stavljajte mladi lug u hljeb između kockica, pažljivo. Kada svu smjesu poredate, ubacujte između kockica hljeba komadiće žutog sira, a kada to završite, po vrhu hljeba stavite par komada mozzarella sira. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, kako bi se sir istopio. Servirajte uz jogurt.

P1280351

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Vaša Kuharica by Avaz. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s