Krompir salata

Za brze ljetne večere ili kao osvježavajući prilog uz neko lijepo pečeno meso… Krompir, neizostavan dio svakog stola i dobrog jela. Moj prijedlog, krompir salata, a evo i recepta: 

Potrebno je

1 kg malih krompira
200 gr majoneze
2 supene kašike senfa
¼ šolje jogurta (tečnog)
Šaka nasjeckanog peršuna ili kopra (po ukusu)
Svježe mljeveni biber i morska so
Pola veće glavice sjeckanog crnog luka

Priprema

Krompir staviti u vodu koju ste prethodno posolili i staviti da se kuha, prvo na jakoj vatri a kada voda prokuha smanjiti i ostaviti da se krompir kuha oko 15ak minuta. Procjediti krompir iz vode, nakon što je skuhan, i ostaviti ga u šerpi te pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 20ak minuta da se odmori. U međuvremenu u manjoj zdjeli izmješati majonezu, senf, jogurt, nasjeckani peršun/kopar, posoliti i pobiberiti. Kada se krompir ohladio, narezati ga na polovine ili četvrtine zavisi od veličine, a ukoliko je dovoljno mali, kao zalogaj, ne mora se rezati. Staviti krompir u dublju zdjelu i dok je još relativno topao, preliti ga dresingom kako bi se ukusi izmješali. Posuti sa malo peršuna/kopra i lukom, posoliti i pobiberiti, te ostaviti u frižider da se skroz ohladi. Servirati hladno.

 

 

Krompir Salata

 

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Jedi Tweet Recepti. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s