ŠTA PRAVITI ZA VEČERU OVE SEDMICE

U nastavku ćete pronaći plan za večeru za pet dana, kako bi svoje večeri pojednostavili koliko je moguće. Svi recepti su napravljeni za dvije osobe i jednostavni su za napraviti čak i početnicima u kuhanju. Količine sastojaka jednostavno možete uduplati, ukoliko večeru pravite za četvero.

Sastojci koji će vam trebati za svih pet recepata su:

2 GLAVICE ZELENE SALATE
1 GLAVICA KUPUSA
1 VELIKI KRASTAVAC
JEDNA GLAVICA BIJELOG LUKA
SVEŽANJ SVJEŽE MENTE
SVEŽANJ SVJEŽEG PERŠUNA
1 LIMUN
3 VELIKE SRVENE PAPRIKE
2 MANJE GLAVICE CRVENOG LUKA
4 VELIKA BATKA S KARABATKOM
1KG FAŠIRANOG MESA
2 KONZERVE PO 200GR TUNJEVINE
ZAČINI: SO, BIBER, RIBLJI ILI SOYA SOS
1 KESICA MASLINA BEZ KOŠPICE
ŠAKA KIKIRIKIJA
SIRĆE
200GR FETA SIRA

Kada dođete kući iz kupovine, razdvojite faširano meso na dva dijela i stavite u odvojene kesice. Jednu kesicu stavite u frižider, a drugu u zamrzivač. U ponedjeljak navečer pripremite faširano meso koje je bilo u frižideru. U utorak naveče iz zamrzivača prebacite u frižider drugi dio faširanog mesa, i pržite ga u srijedu naveče. Ovaj sistem će vam omogućiti da meso duže bude svježe i neće se pokvariti.

Evo menija:

Predlažem da pravite ovim redoslijedom, jer večera za četvrtak koristi ostatke od ponedjeljka i utorka.

PONEDJELJAK – korpice od zelene salate

Korpice od zelene salate

Potrebno je malo maslinovog ulja, 4 nasjeckana čehna bijelog luka, zelena salata, pola kilograma faširanog mesa, soya ili riblji sos, malo sirćeta, krastavac, svježi nasjeckani peršun

Zagrijte maslinovo ulje i dodajte bijeli luk. Začinite soli i biberom te dodajte faširano meso, da se isprži. Dodajte soy ili riblji sos. Izmješajte i sklonite sa vatre kada je meso isprženo, kada dobije smeđu boju i raspada se na sitne komadiće. Sitno nasjeckajte krastavac i izmješajte sa mesom, te dodajte peršun. Male listove zelene salate poredajte i punite sa mesnom smjesom. Servirajte.

UTORAK – pieletina sa kupusom

piletina sa kupusom

Potrebno je 4 čehna bijelog luka, 2 supene kašike ribljeg ili soya sosa, 4 batka s karabatkom, pola glavice luka sitno nasjeckanog, pola manje glavice kupusa narezanog ugrubo

Da marinirate piletinu izmješajte bijeli luk, riblji ili soya sos i maslinovo ulje u dublju zdjelu sa poklopcem. Poredajte piletinu i protresite sve zajedno. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena, a ne duže od 8 sati. Kada ste spremni za pripremu slijedite slijedeće: Ugrijte rernu na 180 stepeni i izvadite piletinu iz marinade, ali tečnost sačuvajte za kasnije. Piletinu posolite i pobiberite. Zagrijte tavu koju ćete kasnije staviti u rernu i u nju stavite piletinu, ali tako da dio sa kožom okrenete dole. Pecite oko 10 do 15 minuta, odnosno dok ne postane zlatne boje i dok se ne ispeče koža. Ukoliko počne da vam gori, smanjite temperaturu. Kada je piletina pečena izvadite je na tanjir, ostavljajući u tavi masnoću koju je piletina pustila. U masnoću stavite luk malo ga prepecite, te dodajte kupus i ostatak marinade od piletine. Sve izmješajte. Poredajte piletinu, ali kožu okrenite gore. Pecite u zagrijanoj rerni dok se piletina ne ispeče i kupus ne dobije blago smeđu boju, oko 15 do 20 minuta. Servirajte kupus na tanjir i stavite preko njega jedan batak s karabatkom (budući da je porcija za dvoje, preostala dva batka s karabatkom ostavite da se ohlade, te ih smjestite u kutiju pa u fruižider).

*u utorak naveče ne zaboravite drugi dio faširanog mesa iz zamrzivača prebaciti u frižider.

SRIJEDA – Punjene paprike

punjene paprike

Potrebno je 2 velike crvene paprike, pola glavice luka, faširano meso, 150 grama feta sira, malo maslina krupno narezanih, malo peršuna.

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Odrežite vrhove paprika i izvadite sjemenke. Sačuvajte vrhove paprike, ostavite ih sa strane. U zdjelu izmješajte ostale sastojke te začinite sa soli i biberom. Razdvojite mješavinu sa faširanim mesom na dva dijela i napunite u paprike te postavite vrhove paprika nazad. Pecite u rerni dok se meso lijepo ne ispeče, oko 40 do 45 minuta.

ČETVRTAK – Batak s karabatkom na salatu

salata pileca prsa i kikiriki

Potrebo je 2 batka s karabatkom od utorka očišćena i narezana, pola supene kašike ribljeg ili soya sosa, pola supene kašike maslinovog ulja, pola glavice kupusa tanko narezanog, 1 velika paprika narezana na tanko, peršun

U velikoj zdjeli izmješajte riblji ili soya sos sa maslinovim uljem. Dodajte kupus, papriku i peršun. Izmješajte da se okusi spoje. Razdvojite u dvije zdjele i obilno pospite piletinom.

PETAK – Salata od tune sa fetom i maslinama

Tuna salata

Potrebno je tunjevina u konzervi, 2 supene kašike maslinovog ulja, peršun, sok jednog limuna, glavica zelene salate razdvojeni listovi, pola velikog krastavca narezanog na komadiće, 100 grama feta sira, 100 grama maslina

U zdjelu izmješajte tunjevinu, maslinovo ulje i peršun. Posolite i pobiberite i ostavite sa strane. Listove zelene salate prelijte sa sokom limuna. Razdvojite salatu na dva dijela, prespite sa tunjevinom, dekorišite sa krastavcem, feta sirom i maslinama.

 

#Uzivajte

Advertisements
Ovaj unos je objavljen u Živim/Radim/Putujem. Zabilježite trajni link.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s