Vatapa

Vatapa je klasično jelo brazilske kuhinje, morski plodovi sa kokosovim mlijekom. Dolazi sa sjeveroistočne obale, gdje većina brazilskih jela i afričko porijeklo. Evo i recepta: 

 

2 luka ogulite i nasjeckajte, pola šolje sušenih škampi, 2 do 3 čehna bijelog luka i 2 chilly papričice te sve zajedno stavite izblendati. U dubokoj tavi ugrijte ulje (ja koristim obično suncokretovo ulje, ali se može staviti ili maslinovo ili bučino, a ukoliko nađete može i kokosovo ulje) te izblendanu smjesu ubacite i lagano kuhajte/pržite oko 5 do 7 minuta. Dodajte 1,5 šolju vode te lagano umješajte, te potom umješajte komadiće hljeba i začine (so i biber, po željama ostale). Kuhajte na lagano dodatnih 5 minuta. Umješajte potom još pola šolje škampi i 2 šolje kokosovog mlijeka i kuhajte dodatnih 5 minuta ili dok škampi ne omekšaju. Sklonite sa vatre i servirajte još toplo.

 

Twitter prikaz:

Vatapa

Prijatno!

Komentariši